20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTimisorenii au preferat sa stea acasa

Timisorenii au preferat sa stea acasa

– ProDemocratia a refuzat sa fie observator deoarece considera ca nu poate monitoriza alegerile.

La sectia de votare numarul 6 din Timisoara e liniste. "Asa a fost de dimineata, spune presedintele sectiei. Fata de alegerile locale, la ora asta nu s-au prezentat nici jumatate. Niciodata nu a fost asa de slaba prezenta la vot, chiar daca Timisul a fost mereu pe ultimele locuri." Dureaza destul de mult pana cand cineva iese in curtea liceului Nikolaus Lenau, acolo unde este si sectia numarul 6. "Sper ca votul uninominal sa schimbe ceva in viata poitica din Romania. Sper din tot sufletul." Fmeia are in jur de 50 de ani si este profesoara. "Felul in care se aleg in final parlamentarii, calculele care se fac, faptul ca unii s-ar putea sa aiba multe voturi si cu toate astea sa nu ajunga in parlament este ingrijorator. Romanii asteapta proceduri mai simple. Una dintre sursele neincrederii este tocmai complicatiile care pot aparea, la un moment dat, intr-o lege. Trebuie sa fie cat mai simplu. Asta asteptam noi."

Doar procedura desemnarii parlamentarilor sa-i fi tínut pe timisoreni departe de urnele de vot? sefii de campanie ai partidelor aflate in cursa s-au declarat surprinsi de numarul mic de votanti (la ora 10 doar 3,2 la suta din timiseni au fost la urne). Ei mizeaza pe o prezenta mai mare la urne acum cand se voteaza, pentru prima oara, uninominal.
Sectia 138. Aici, dimineata, s-au prmit listele de alegatori de la alta sectie. Procesul de votare nu a fost oprit. S-a votat pe baza cartii de identitate, iar toti alegatorii au fost inscrisi pe liste suplimentare. Sunt foarte putine nereguli semnalate. Prezenta la vot este redusa la fel ca lipsa observatorilor independenti. Clubul local al ProDemocratia a refuzat sa urmareasca alegerile deoarece a considerat ca nu le poate monitoriza.

Intre timp, la sectia de votare numarul 6 nu a aparut nici o schimbare. Comisia din sectia de votare se plictiseste. Rar trece cineva pragul incaperii in care troneaza urna, De obicei, persoana care intra in sectia de votare este un pensionar care, asa cum au declarat mai multi alegatori, simte ca are aceasta datorie.
La ora 13, timisorenii primesc SMS-uri de la cunoscuti sa se prezinte la vot. Se spera ca multi alegatori se vor prezenta spre seara la vot.
Presedintele sectiei de votare afirma ca nu se va atinge nici procentul de participare de la alegerile locale, cand Timisul a fost aproape pe ultimul loc din tara. La sectia numarul 6 este, in continuare, liniste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă