5.6 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialTimișoara și Aradul vor să dezvolte împreună o arie metropolitană

Timișoara și Aradul vor să dezvolte împreună o arie metropolitană

Primarii din Timișoara, Nicolae Robu, și din Arad, Gheorghe Falcă, au anunțat că vor semna, marți, un protocol care va reprezenta primul pas spre crearea unei singure zone metropolitane.

Evenimentul este programat la finalul Conferinței de Dezvoltare Urbană pe Axa Timișoara – Arad, care va fi găzduită de Aula Magna a Universității de Vest. Inițiatorii proiectului vor să creeze un hub regional care ar putea ajunge să se transforme în viitor într-o zonă metropolitană cu un potențial de un milion de locuitori. Prin protocolul care va fi asumat de cei doi primari, cele două comunități vor conveni să își coreleze programele de dezvoltare și strategiile de atragere a investitorilor strategici.

Un prim pas ar putea fi realizarea unei linii de transport în comun care să unească cele două orașe și care ar putea asigura circulația rapidă și ecologică a angajaților viitorilor investitori. Modelul ar putea fi reprezentat de un tren regional de tipul celor din Paris, Roma, Barcelona sau Londra.

Gheorghe Sava, expert în urbanism, crede că ”o sursă de inspirație pentru dezvoltarea viitoarei zone metropolitane a Banatului ar putea fi regiuna Ruhr – Essen din Germania, care a integrat mai multe comunități, de diferite dimensiuni, într-un pol dinamic de dezvoltare”. Însă el atrage atenția că autoritățile locale trebuie să facă mult mai mult decât un simplu exercițiu de imagine. ”Pentru a fi viabil, un asemenea proiect trebuie să fie asumat de toate forțele politice importante, pentru că va trebui să aducă și participarea consiliilor județene. De asemenea, trebuie planificate investiții care pot merge dincolo de cei patru ani cât are mandatul unei administrații locale. Un alt element este gestionarea cu atenție a orgoliilor locale, pentru ca acestea să nu răbufnească și să blocheze proiectele”, a spus Gheorghe Sava.

Şi în trecut, din cauza unor neînțelegeri, au fost blocate proiecte comune importante. Cel mai cunoscut eșec este cel al constituirii a ceea ce ar fi trebuit să fie Compania Aeroportuară Banat, care ar fi trebuit să integreze operațional aeroporturile din Timișoara și din Arad.  

Cele mai citite

S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Cititorii noștri sunt deja familiarizați cu ceea ce înțelegem noi prin sintagma “statul de drepți,” un antonim al statului de drept - ființând ca...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Diana Șoșoacă a primit un plic cu o ”substanță granulară” la Senat

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost implicată într-un incident tensionat la Senat, întrucât a primit, în data de 26 februarie 2024, un plic la...
Ultima oră
Pe aceeași temă