19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTimisoara si-a comemorat eroii

Timisoara si-a comemorat eroii

Dupa 52 de ani, timisorenii generatiei 1956 nu au fost inca reabilitati.

In aceste zile, in Ungaria, este comemorata Revolutia din 1956. Zile libere, coroane de flori, simpozioane, aduceri aminte… In Ungaria, revolutionarii maghiari din 1956 au fost reabilitati si importanta luptei lor a fost recunoscuta oficial. Miscarile similare din Romania anului 1956, chiar daca de o mai mica anvergura, au ramas, insa, aproape necunoscute la noi.
Atunci, 27 de studenti timisoreni, liderii miscarii de solidaritate din Timisoara, au fost arestati, judecati si condamnati la pedepse cu inchisoarea intre sase luni si opt ani. 2.000 de studenti au fost anchetati pentru zile intregi in lagarul de la Becicherecul Mic, in judetul Timis. 250 dintre ei au fost exmatriculati din facultati.
"In Romania – spune Teodor Stanca, unul din liderii miscarilor studentesti din Timisoara – nici una din fortele politice care s-au succedat la putere dupa 1989, nu i-au reabilitat pe cei din generatia 56. Suntem considerati, in continuare, dusmani ai poporului, asa cum scrie in dosarele si cazierele noastre".
Alaturi de Teodor Stanca, principalii organizatori ai miscarilor din Timisoara anului 1956, Caius Mutiu si Aurel Baghiu, au fost condamnati, atunci, la cate opt ani de inchisoare.
Ce s-a intamplat, de fapt, in acel sfarsit de octombrie la Timisoara? Un grup de initiativa format din studenti din ultimul an ai Facultatii de mecanica a convocat, la cantina facultatii, o adunare care sa elaboreze o lista de revendicari ce urmau a fi predate Comitetului regional de partid, precum si o declaratie de solidaritate cu Revolutia din Ungaria: desfiintarea cotelor obligatorii din agricultura, retragerea trupelor sovietice din tara, libertatea presei, autonomie universitara…

REPRESIUNE
Zona a fost inconjurata de militieni, securisti si soldati. S-au facut arestari. Cei care au luat cuvantul la adunare au fost dusi la securitate, restul in lagarul de la Becicherecul Mic. Studentii de la Medicina au declarat greva foamei si s-au baricadat in camin. Armata a deschis focul. Multi din cei care au coordonat represiunea traiesc si azi. Sunt pensionari cu pensii mari sau politicieni. Nu au fost niciodata trasi la raspundere pentru destinele frante ale generatiei 1956.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă