11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialTimisoara, invadata de muste si tantari

Timisoara, invadata de muste si tantari

Timisoara este invadata de muste si tantari deoarece in unele gospodarii nu s-a facut dezinsectia, cele mai afectate zone fiind UMT, Aradului, Ovidiu Balea, Traian, Ciarda Rosie, Braytim, Dambovita, Freidorf si Fratelia.

Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat, marti, ca municipalitatea a amplasat in cartierele urbei 20 de capcane de tip Black-Hole si Sundew Fly pentru stabilirea numarului de insecte, din datele obtinute rezultand ca Timisoara se confrunta cu o problema in acest sens.

"In urma rezultatelor obtinute, consilierii Directiei de Mediu au efectuat verificari in zonele mentionate, constatandu-se existenta unor subsoluri, anexe si gradini private in care proprietarii nu au executat lucrari pentru combaterea insectelor conform Hotararii Consiliului Local nr. 86/2002 privind prevenirea epidemiilor si combaterea insectelor si rozatoarelor prin deratizare si dezinsectie", a afirmat Ciuhandu.

Actiunile de combatere a insectelor vor continua, dar este nevoie si de ajutorul cetatenilor, a spus Ciuhandu, care trebuie sa-si faca deratizare si dezinsectie in gospodarii.

Totodata, Directia de Mediu din Primaria Timisoara atentioneaza ca trebuie facute tratamente de protectie fitosanitara, intrucat in zonele Stadion, Parcul Bihor, Parcul Copiilor, Parcul Tineretului, Simion Barnutiu, Complex Studentesc, Parcul Vasile Parvan s-a constatat prezenta unor boli ale vegetatiei, cum ar fi fainarea sau patarea bruna a frunzelor.

Primaria le solicita tuturor societatilor comerciale, institutiilor si asociatiilor de locatari sa semnaleze prezenta daunatorilor si bolilor, pentru ca sa se ia cele mai eficiente masuri de combatere.

Zona Timisoarei este foarte sensibila in ceea ce priveste dezvoltarea tantarilor, orasul fiind construit pe o veche mlastina. Intemeietorul Timisoarei moderne, Johann Nepomuk Preyer, scria in cartea sa "Monografia orasului liber craiesc Timisoara" despre o epidemie de friguri (malarie) in 1732, deloc surprinzator pentru o zona, pe atunci, plina de mlastini si, deci, de miliarde de tantari anofeli.

Molima a facut ravagii. Iezuitii aproape ca nu mai faceau fata in acordarea ultimei impartasanii si in a oficia inmormantarile, care se ridicau la 10-12 cazuri pe zi. In vara lui 1767, la Sacalaz, la 6 km de oras, erau mentionate 440 de cazuri de colonisti bolnavi de malarie, in noiembrie, la Biled, alti 128. Malaria autohtona a fost eradicata complet la inceputul anilor '50 – aminteste Agerpres.

Cele mai citite

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă