19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTimişoara-Caransebeş, via Polul Sud

Timişoara-Caransebeş, via Polul Sud

Alpinistul din Caransebeş, Cornel Coco Gălescu, şi omul de afaceri timişorean, Romeo Dunca, au ajuns cu bine la Timişoara, joi dimineaţă, după ce au devenit primii români care au atins Polul Sud pe schiuri. Plecaţi din ţară în 29 noiembrie, cei doi au parcurs 240 de kilometri prin zăpada din Antarctica timp de 14 zile şi au dormit în corturi la o temperatură de -35 de grade Celsius. Totul pentru ca steagul României să fie arborat într-o zonă râvnită de către toţi temeraroo din lume.

Expediţie pentru România

„Ca să vă daţi seama ce frig era, aruncam ceaiul cald din termos în aer şi, înainte să ajungă jos, se transforma în zăpadă. Suntem mândri că am ajuns la Polul Sud pe schiuri şi cred că am făcut un act de demnitate naţională, pentru că românii nu au o imagine prea bună în străinătate. Acest lucru ni l-au confirmat şi ceilalţi colegi norvegieni şi americani cu care am fost în expediţie, care au putut să cunoască şi altfel de români, curajoşi şi oneşti. Prin ce am făcut, am mai reuşit să reparăm din această imagine dezastruoasă pe care o avem în ochii oamenilor de afară”, a declarat Romeo Dunca, cel care, tot împreună cu Coco Gălescu, au reuşit să ajungă, în 2007 şi la Polul Nord.

„Acolo a fost mai greu, însă aici a fost mult mai frig, pentru că am fost la o altitudine de 3.000 de metri”, a mai spus Dunca. Expediţia celor doi români a marcat împlinirea, anul acesta, a 100 de ani de când norvegianul Roald Amundsen a devenit primul om din lume care a atins Polul Sud. Pe lângă Romeo Dunca şi Coco Gălescu, Polul Sud a fost atins, în 13 decembrie, şi de alţi 10 alpinişti din Norvegia, Statele Unite, Italia şi Germania.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă