16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Time" explica de ce cred unii in conspiratii

„Time” explica de ce cred unii in conspiratii

Un mare dezastru ca 11 septembrie 2001 ar trebui sa fie generat de cauze pe masura, nu de un plan diabolic de simplu, explica psihologii proliferarea „teoriei conspiratiei”, in care cred 36 la suta dintre americani. In numarul sau comemorativ de anul acesta, revista „Time” consacra un articol „demolarii” asa-ziselor argumente.
„Turnurile Gemene” s-au prabusit prin implozie, din cauza unor explozibili ascunsi in interior. In sprijinul acestei teorii, adeptii ei evoca modul si momentul in care au cazut molozul si praful din turnuri, caderea pe verticala a cladirilor si cele doua unde de soc similare celor seismice, provocate de prabusire. Deformarea unei declaratii facute de un expert in demolari este un alt argument-cheie. Realitatea pe care „conspirationistii” nu o accepta este ca impactul avionului Boeing 767 a avariat stalpii de rezistenta si grinzile metalice din ziduri, provocand prabusirea spre interior a coloanelor laterale si pe verticala a turnurilor.
Un alt „mister” este cel al cladirii WTC numarul 7, in care se pretinde ca ar fi fost explozibil. Zvonurile au fost alimentate si de intarzierea cu care s-a facut expertiza tehnica. Specialistii au ajuns la concluzia ca aceasta cladire s-a prabusit din cauza unei „combinatii” de factori: avarierea fatadei sudice, modificarea unor elemente din structura de rezistenta la cererea companiei Con Edison, supraincarcarea etajelor si scurgerile de combustibil din generatoarele de urgenta.
Teoria care a avut cel mai mare succes se refera la Pentagon. Se spune ca portiunea avariata este prea mica pentru a se putea crede ca Pentagonul a fost lovit de un Boeing 757. Avaria a fost provocata fie de un avion mai mic, fie chiar de o racheta. Dar exista martori care au vazut avionul Boeing. Aripile avionului s-au rupt la impactul cu solul, iar cladirea a fost lovita de fuselaj si de trenul de aterizare. „Teoria conspiratiei” nu raspunde nici la o intrebare elementara: ce s-a intamplat cu cei 64 de oameni de la bordul avionului? Legistii au raspuns, identificand ramasitele tuturor, cu o singura exceptie.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă