4.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialTimbru scos la vânzare pentru 2,1 milioane de euro

Timbru scos la vânzare pentru 2,1 milioane de euro

Unul dintre cele 12 timbre Mauritius, cele mai rare din lume, estimate de colecţionari ca fiind cele mai valoroase, se află la un colecţionar din Brăila.

Celebrul timbru Mauritius, pentru care se bat marii filatelişti ai lumii, este deţinut la Brăila de preşedintele Asociaţiei Filatelice „Dunărea”, Ion Ivan, care a declarat pentru AGERPRES că, „după mai bine de 30 de ani de analiză a problemei”, s-a hotărât să scoată la vânzare acest timbru, motiv pentru care şi-a construit şi un site în acest sens, www.neluivan-braila.ro.

Pe site, se pot vedea timbrul Mauritius de doi penny, cât a costat în 1847, pe vremea când a fost emis, în mărime originală, un istoric al acestei mărci poştale, detalii despre modul de realizare a lui, precum şi referinţe despre preţul la care poate fi achiziţionat. Emis în 1847, pe vremea reginei Victoria, în insula cu acelaşi nume, Mauritius este primul timbru colonial şi, practic, a cincea emisiune de mărci poştale din lume, după Anglia – 1840, Elvetia – 1843, SUA şi Brazilia – 1846. Marca poştală Mauritius, cu o poveste unică în istoria timbrelor, a fost emisă pe 21 septembrie 1847, în Insula Mauritius, ca timbru post office de un penny şi doi penny, într-un tiraj extrem de redus.

Colecţionarul a declarat pentru AGERPRES că timbrul Mauritius, realizat ca pictură în miniatură, se află în colecţia sa din 1977, ca moştenire de familie de la tatăl său, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani şi a fost unul dintre apropiaţii regelui Ferdinand, de la care a moştenit şi pasiunea de colecţionar.

Ion Ivan oferă şi câteva detalii despre cum a fost realizată această marcă poştală. Timbrul Mauritius nu este imprimat cu cerneală în hârtie, el este realizat cu vopsea de pictură aplicată pe hârtie. Este conceput prin sistemul litografic din trei părţi: fondul este creat manual pe fiecare timbru pe acelaşi principiu, dar nu perfect identic unul cu altul; portretul reginei este aplicat în centru, unde îşi arată măiestria pictorul Bernard; cadrul este mai proeminent, cu scrisul orb – fondul scrierii este reprezentat de hârtie. Colecţionarul brăilean a făcut public faptul că s-a hotărât să vândă timbrul Mauritius, evaluat la 2,5 milioane de euro, cu suma de 2,1 milioane de euro.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă