Sute de clujeni au fost prezenti sambata seara pe Autostrada Bechtel pentru a viziona "JCVD". Politicieni, cinefili si jurnalisti au dezbatut relatia film-realitate-politica, iar iubitorii de scurtmetraje au participat la un maraton de proiectii de gen.
Cu toate ca vremea nu a tinut cu ei, cinefilii de toate varstele au facut coada pe autostrada pentru a urmari ultima productie cinematografica cu Jean-Claude Van Damme. Daca organizatorii au limitat accesul la 120 de masini, unii si-au plasat masinile pe o colina si au strans randurile pentru a viziona filmul. Pe o vreme rece, cu ploaie mocaneasca, publicul nu s-a dat batut. Putini au parasit, discret, vizionarea, si asta, din cauza ploii si a amplasarii automobilului, care nu in toate situatiile le-a oferit o vizibilitate tocmai buna.
La ora 20.00, clujenii si-au dat intalnire pe Autostrada Transilvania, unde au fost asteptati de cateva microbuze cu care au facut un tur pentru a observa atmosfera de lucru de pe santier. Apoi si-au ocupat locurile civilizat si au urmarit cel mai spectaculos rol interpretat vreodata de Jean-Claude Van Damme. Un personaj uman, sensibil si totodata dur, Van Damme a demonstrat ca, pe langa rolurile care l-au consacrat in timp, poate interpreta personaje de compozitie, profunde si umane. Cu nespusa ironie, umor si mult mai putina actiune violenta, "JCVD" a cucerit toate marile festivaluri ale lumii, de la Cannes la Toronto, Roma si Rotterdam. Lungmetrajul a fost proiectat pe un ecran gonflabil gigant, astfel incat conditiile meteo, vantul sau alte posibile incidente sa fie usor evitate. Evenimentul de sambata seara a fost considerat o premiera mondiala in ceea ce priveste prezenta publicului pe un santier de o asemenea amploare si cu ocazia unei proiectii cinematografice.
Rafala de scurtmetraje in Cluj
In paralel, orasul s-a transformat intr-un furnicar avid de filme si discutii. In aceeasi seara, clujenii au avut parte de o rafala de scurtmetraje proiectate la Casa Tranzit, urmate de un after party. Cei care au considerat ca trebuie dezbatuta situatia cinematografiei si a politicii s-au adunat mai devreme intr-un club din centrul orasului "la un pahar de vorba".
Dezbaterea "Cinema si politica" a adunat zeci de personalitati, politicieni si jurnalisti, care si-au expus punctele de vedere in privinta relatiei dintre film, realitate si politica. Discutiile s-au axat in mare masura pe modul in care este privita politica in Italia, expus prin pelicula "Il Divo", de Paolo Sorrentino. Filmul a castigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2008 si prezinta un portret al legendarului politician italian Giulio Andreotti, fost prim-ministru si senator pe viata. Protagonistul filmului este infatisat intr-un stil caricatural, satiric, dar si foarte violent. Politicianul este considerat in Italia drept personalitatea cea mai carismatica din ultimii 27 de ani.