2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialTIFF 2005 Ð "cand luminile s-au stins..."

TIFF 2005 Ð „cand luminile s-au stins…”

– Festivalul International de Film Transilvania, editia 2005, s-a incheiat. Au ramas in urma un Cluj fericit, o echipa de organizare cu o inima cat un Festival intreg, cinefili care viseaza deja la editia de anul viitor, invitati care au vazut o Romanie altfel decat o cunosteau sau se asteptau, cu oameni frumosi, destepti, zambitori, cu iubitori de filme si petreceri, precum si o Transilvanie fara monstri si vampiri, intr-un cuvant, un colt de Europa. Timp de 10 zile, TIFF-ul a facut din Cluj cel mai interesant, cosmopolit, animat si vesel oras al tarii.
– Filme-eveniment, proiectii speciale, invitati de marca din lumea cinematografului. Toate acestea i-au „vrajit” pe spectatorii TIFF 2005, care timp de mai bine de o saptamana au luat cu asalt cele trei cinematografe din Cluj unde s-au desfasurat proiectiile, ca si celelalte locuri alese pentru evenimentele conexe. Numai in perioada 27 mai-2 iunie, numarul de spectatori a fost de peste 17.500. La cele trei cinematografe in care s-au proiectat filmele din Festival s-au vandut, in acelasi interval, aproape 11.000 de bilete.
– Sosit la Cluj direct de la Cannes, filmul „Moartea domnului Lazarescu” a avut o singura proiectie, castigand insa sufragiile atat ale publicului (voturile date de spectatori l-au aratat drept filmul preferat de acestia), cat si ale juriului, care l-a distins cu nu mai putin de patru premii importante. Joi seara, cinematograful „Republica” s-a umplut pana la refuz: peste 1.000 de spectatori au tinut sa nu lipseasca de la eveniment, mai ales ca au avut ocazia sa vada in carne si oase si echipa filmului. Regizorul Cristi Puiu, scenaristul Razvan Radulescu, producatorul Alexandru Munteanu si actorii Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Monica Barladeanu, Rodica Lazar, Alina Berzunteanu, Gabriel Spahiu au fost rasplatiti cu minute in sir de aplauze. VIP-urile au spus si ele „prezent” la intalnirea cu filmul romanesc. In sala s-au aflat Gheorghe Dinica impreuna cu sotia sa, Dorel Visan, Oana Pellea, Manuela Harabor, Dan Chisu si alti invitati „grei”. Un amanunt de culoare pe care spectatorii l-au aflat chiar de la regizorul Cristi Puiu a fost acela ca echipa s-a documentat foarte atent in domeniul medical, petrecand mult timp alaturi de medici si asistente.
– O mentiune speciala pentru filmul documentar „Visul ceh”, castigator al voturilor publicului pana la „nefericitul” eveniment al „mortii d-lui Lazarescu”: o satira fascinanta a ideologiei consumismului contemporan, asa cum numai cehii stiu sa faca (vana Hasek, Capek, Hrabal, Menzel, Forman), care bate intr-un fel cele doua filme ale lui Michael Moore, neputand fi suspectata de tezismul acestora! Din pacate, nu vine in Bucuresti, dar ar merita ca un distribuitor (sau o televiziune) sa faca un efort sa achizitioneze filmul!
– Actrita germana de origine romana Alexandra Maria Lara, membra a juriului din acest an, i-a fermecat pe jurnalisti si pe invitatii din cadrul festivalului. Aflata pentru prima oara in Cluj, ea s-a declarat incantata de oras, de oameni si de entuziasmul care „explodeaza” din festivalul de film. Pe scurt, dragoste la prima vedere intre Cluj si Alexandra Maria Lara.
– Annie Girardot, invitata de onoare la TIFF 2005, n-a avut timp sa se plictiseasca inca din prima zi pe care a petrecut-o in Romania. Programul zilelor de festival a fost chiar foarte incarcat pentru marea actrita franceza, in varsta de 74 de ani. Dupa emotiile prin care a trecut din cauza neplacutului episod al ratacirii bagajelor pe aeroportul din Frankfurt, Annie Girardot s-a relaxat in excursia de la manastirea Rameti, de la Aiud. Maicile din lacasul sfant i-au pregatit musafirei mancare de post, facuta asa cum stiu romanii mai bine. Actrita a mancat ciorba de fasole, cartofi cu soia si salata verde cu ridichi, iar la desert „traditionalele” negrese romanesti de post. Cel mai mult a apreciat insa painea de casa, facuta chiar de maicute, si apa de la izvor. Dupa masa, Annie a stat la soare pe terasa, remarcand ca peisajul de la poalele Apusenilor este absolut impresionant. Apoi actrita a vizitat biserica veche din secolul 14 si muzeul de icoane si etnografie ale manastirii Rameti. Seara, Annie a ajuns la cinematograful Republica, unde a impartit pret de mai bine de o jumatate de ora autografe pe fotografiile sale. Imbracata cochet, in pantaloni negri si intr-un sacou galben, asortat cu brosa si bijuteriile, Annie le-a zambit ziaristilor si celor care au stat „la coada” pentru a primi o „dedicatie” din partea ei. La Gala de inchidere a TIFF, invitata speciala a Festivalului a primit Premiul pentru intreaga cariera, din mana actritei romane Oana Pellea, vizibil emotionata de semnificatia momentului.
– Crema lumii filmului romanesc Ð critici, actori, regizori, VIP-uri mondene Ð s-a strans sambata seara in sala Teatrului National din Cluj, pe scena urcand figuri pe care spectatorii le-au putut revedea dupa ceva vreme: Manuela Harabor, Margareta Paslaru, Oana Pellea, sau personalitati ca dna Mona Musca; primarul Clujului, Emil Boc, nu a lipsit, fiind prezent in loja de onoare. Valorosi regizori romani, ca Radu Gabrea si Nae Caranfil, nu au putut lipsi de la eveniment. Cuplul Dorina Chiriac si Florin Piersic jr a atras privirile tuturor, toata lumea considerandu-l foarte reusit, atat pe ecran, cat si in afara lui.
– Petrecerea de inchidere, din clubul Diesel, a strans sute de persoane care au dansat si baut, aglomeratia fiind atat de mare incat era greu sa mai bifezi toate figurile cunoscute, din tara sau strainatate. Critici de film renumiti pentru seriozitatea si gravitatea afirmatiilor profesionale puteau fi vazuti intr-o postura relaxata, dand din maini si picioare, cot la cot cu pustoaicele cinefile. Regizorul american Todd Solondz facea aceeasi figura retrasa ca si la conferinta de presa, de extraterestru aterizat in plina Transilvanie, rezistand cu greu „atacurilor” tiganusilor de pe strazi. In aceste ore, daca faceai un tur prin centrul Clujului, puteai avea intalniri neasteptate, cum ar fi islandezul Dagur Kari grabindu-se numai el stie spre ce sau suedezul Lukas Moodysson cu aparatul de filmat pe umeri, inregistrand cele mai interesante locatii din oras. Ce pacat ca se intampla doar o data pe an!
– O selectie foarte interesanta din filmele prezentate la TIFF poate fi vazuta la Elvira Popescu pana pe 16 iunie.

Cele mai citite

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă