21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialThe New York Times, despre indiferenta romanilor la procesul privind colectia de...

The New York Times, despre indiferenta romanilor la procesul privind colectia de arta a Ceausestilor

Romanii confunda banii cu valoarea, iar acest lucru se intampla inca dinainte de revolutia din 1989 care a dus la executia fostului dictator Nicolae Ceausescu si a sotiei sale Elena.

Se pare ca aceasta este explicatia pentru care romanii au tratat cu indiferenta decizia Tribunalului Bucuresti potrivit careia colectia de arta aflata in trecut in posesia familiei Ceausescu sa ii fie returnata singurului fiu in viata al dictatorului, comenteaza The New York Times, consultat de ziare.com.

Cotidianul citat mai scrie ca Valentin Ceausescu, un fizician in varsta de 60 de ani, nu si-a ajutat niciodata tatal sa conduca tara, spre deosebire de fratele sau Nicu.

Potrivit New York Times, chiar daca colectia include predominant artisti romani, exista si cateva gravuri semnate de Goya, ceea ce ridica valoarea acesteia, la o evaluare foarte aproximativa, la o suma in jur de un milion de dolari.

Valentin Ceausescu sustine ca operele pe care doreste sa le primeasca inapoi apartineau fostei sale sotii, Iordana, istoric de arta, fata unui fost lider comunist. Tatal lui Valentin, care nu a fost de acord cu mariajul, a expulzat-o pe aceasta cu ani in urma in Canada.

Cotidianul american mai scrie ca tot ceea ce a apartinut familiei Ceausescu, initial un cizmar provenind din satul Scornicesti, a fost obtinut ca urmare a privilegiilor date de putere.

Raspunsul "anemic" al romanilor vorbeste concludent despre climatul "cash versus cultura" din Romania, unde oamenii pun mai mult pret pe intreprinderea privata decat pe notinea vaga de patrimoniu cultural comun, considera The New York Times.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă