10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialThe Herald: Romii Europei, marginalizati si discriminati

The Herald: Romii Europei, marginalizati si discriminati

Majoritatea romilor, cea mai numeroasa minoritate etnica din Europa, sunt in continuare marginalizati si discriminati atat de stat, cat si de societate, chiar si in tarile integrate in UE, in timp ce sentimentele rasiste sunt in ascensiune, comenteaza The Herald in editia electronica, preluat de Mediafax.

In multe state europene, in special in estul Europei, minoritatea roma, cea mai numeroasa, dar si cea mai exclusa din punct de vedere social, se confrunta cu multe dificultati, scrie cotidianul scotian.

Potrivit recensamantului din 2002 din Romania, circa 500.000 de romi traiesc in noul stat comunitar, desi evaluarile independente plaseaza numarul real al acestora in jurul a doua milioane, iar in Europa sunt in total intre zece si 12 milioane de romi, conform unui raport intocmit de UE.

Istoria minoritatii este una tragica, romii fiind persecutati si luati in sclavie pana spre mijlocul secolului al XIX-lea cand robia a fost scoasa in afara legii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, circa 1,5 milioane de romi au fost ucisi de nazisti in lagarele de concentrare in ceea ce a ramas cunoscut in limba romani drept Porraimos sau "Devorarea", relateaza The Herald.

In tarile comuniste, statul a initiat politici sociale speciale pentru comunitatile de romi, fortandu-le sa se stabileasca in locuri anume si incercand sa eradicheze asa-numitele "trasaturi antisociale", scrie publicatia scotiana. In pofida eforturilor de asimilare sociala, majoritatea romilor raman marginalizati si discriminati, atat de stat, cat si de societate, multe guverne din estul Europei initiind chiar programe de sterilizare a femeilor rome, relateaza publicatia citata.

 

Colapsul economic pe care l-au traversat o serie de state est-europene dupa 1989 a fost insotit de o tendinta generalizata de a considera minoritatea roma tapul ispasitor pentru problemele societatii, comenteaza The Herald. Segregarea in scoli, atitudinile sociale impotriva romilor si chiar progromuri sunt aspecte cunoscute in multe state europene, adauga sursa citata.

 

Romii se confrunta cu dificultati majore atunci cand vine vorba de slujbe, educatie sau locuinte si nu beneficiaza de accesul la serviciile publice de care dispune majoritatea populatiei. O combinatie de atitudini sociale negative si politici de stat dezastruoase a determinat agravarea conditiilor care intretin fenomenul marginalizarii lor, si anume analfabetismul, saracia, locuinte insalubre, conditii precare de sanatate si speranta de viata redusa, subliniaza The Herald.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă