25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialThe Guardian: Furtuna de zapada care a lovit Londra costa economia 1,2...

The Guardian: Furtuna de zapada care a lovit Londra costa economia 1,2 miliarde lire sterline

Furtuna de zapada care a cazut peste Londra a blocat aproape intrega activitate din City, Italia anunta un plan de salvare a economiei in valoare de 40 de miliarde de dolari, iar UBS vrea sa-si vanda divizia de brokeraj catre Morgan Stanley. Acestea sunt principalele titluri din presa internationala de business de marti, consultata de The Money Channel.

 

Furtuna de zapada care a lovit Londra si a blocat aproape intreaga activitate din oras luni costa economia aproximativ 1,2 miliarde de lire sterline si adauga noi probleme statului grav afectat de criza, The Guardian.

Federatia Companiilor Mici si Mijlocii a estimat ca unul din cinci computere nu le functioneaza, fapt ce a determinat mii de firme sa-si reduca personalul. Unele magazine si banci au fost inchise. La bursa, ringul era aproape gol iar volumul tranzactiilor extrem de redus. Aceasta si pentru ca multi dintre angajatii din City erau afara si faceau oameni de zapada.

 

UBS discuta cu Morgan Stanley despre posibilitatea vanzarii diviziei de brokeraj, scrie pe prima pagina de marti Financial Times. Banca elvetiana a sugerat ca este pregatita sa ia masuri drastice pentru a-si intari afacerea in lupta impotriva crizei, iar printre acestea se numara chiar posibilitatea vanzarii diviziei de brokeraj, UBS Financial Services, catre Morgan Stanley.

Discutiile sunt inca in stadiu preliminar, insa sursa citata de Financial Times spune ca UBS nu mai discuta cu niciun alt cumparator. In ianuarie au existat zvonuri ca unul dintre brokerii Morgan Stanley care il consilia pe co-presedintele James Gorman in privinta conturilor personale a renuntat la functie pentru a se angaja la UBS.

Totodata, Morgan Stanley a fost de acord sa-si uneasca divizia de brokeraj cu cea a Citigroup, careia i-a platit 2,7 miliarde de dolari pentru o participatie initiala de 51%. Discutiile privind vanzarea diviziei de brokeraj a UBS nu sunt asadar neasteptate, mai ales ca vara trecuta au existat informatii ca banca elvetiana se gandese la vanzarea diviziei de wealth management din Statele Unite.

Din Les Echos aflam ca Bruxelles-ul propune abolirea secretului bancar pentru non-rezidenti. Putem considera ca s-a facut un prim pas in directia suspendarii secretului bancar, a declarat comisarul pentru fiscalitate, Lazlo Kovacs. Acesta a propus ca folosirea abuziva a acestei norme sa fie eliminata, facand referire la una din directivele europene care presupune ca in statele membre sa se aplice sistemul de impozitare la sursa. Solicitarea se adreseaza in primul rand tarilor precum Austria, Belgia si Luxemburg care refuza de multe ori sa furnizeze informatii importante despre contrubuabilii straini invocand dreptul acestora la secret bancar.

In Italia, premierul Silvio Berlusconi a pregatit 40 de miliarde de euro pentru iesirea din criza, scrie La Stampa. Suma este alocata pentru o perioada de trei ani. Premierul Berlusconi relanseaza astfel planul de masuri de urgenta pentru relansarea economiei insa, opozitia se pare ca va vota impotriva documentului pentru ca se pare ca s-au saturat sa auda cifre spuse in van. Insa, la cele 40 de miliarde de euro se mai adauga 40, ajutoare de la Uniunea Europeana. Conform proiectului prezentat de Berlusconi, o mare parte din acesti bani se va indrepta catre industria auto, grav afectata de criza.

 

The Moscow Times scrie despre traderii pe rubla care testeaza capacitatea interventionsista a Bancii Centrale a Rusiei. Rubla a scazut luni la 36,4, ruble pentru un dolar, spargand astfel tinta stabilita de Banca Rusiei la numai doua saptamani dupa ce presedintele, Sergei Ignatiyev a anuntat ca rata de schimb nu va scadea sub 36 de ruble pentru un dolar. Deprecierea se pare ca este o incercare a speculatorilor de a testa suportul impus de Banca Centrala, iar acum analistii estimeaza ca acum institutia va face tot ce-i sta in putere pentru a mentine cursul in intervalul de variatie stabilit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă