19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialThe Economist despre Victor Ponta: My name is Paste. Copy Paste.

The Economist despre Victor Ponta: My name is Paste. Copy Paste.

Un editorialist al ziarului The Economist scrie că prim-ministrul Victor Ponta se îndreptă spre acelaşi cimitirul politic care adăposteşte cadavrele fostului ministru german al apărării Theodor zu Guttenberg şi al preşedintelui Ungariei, Pál Schmitt, fiind acuzaţi toţi de plagiat.

„Membrii loiali de partid susţin că prim-ministrul Victor Ponta se află într-o companie selectă. Ministrul de Interne Ioan Rus a afirmat vineri (el şi ceilalţi susţinători ai premierului din România), că „încă de la Platon şi Aristotel, toţi cei care au scris vreodată un doctorat în filosofie sau în ştiinţele sociale, au plagiat”. În afară de amuzamentul pe care declaraţia domnului Rus îl poate produce, aceasta este, de asemenea, un indiciu că, în ciuda încercărilor energice (adversarii spun stângace) de a reduce la tăcere scandalul plagiatului, prim-ministrul de 39 de ani ar putea să se îndrepte spre acelaşi cimitir politic care adăposteşte cadavrele fostului ministru al apărării german Theodor zu Guttenberg şi al preşedintelui Ungariei, Pál Schmitt”, scrie editorialistul care semnează V.P. pe  blogul său de pe platforma site-ului The Economist.

Editorialistul pune în evidenţă modul în care Victor Ponta îşi schimbă declaraţiile de la o săptămână la alta.

„Într-un interviu cordat ziarului El Pais săptămâna trecută, domnul Ponta a promis că va demisiona dacă se dovedeşte că teza sa de doctorat despre Curtea Penală Internaţională a fost un act de plagiat. El a făcut aceste declaraţii înainte ca preşedintele comisiei de etică însărcinată să rezolve acest caz, să anunţe că Victor Ponta a plagiat „în stil copy-paste”, 85 de pagini dintr-un total de 307, din lucrarea unui alt savant român.

În mod ironic, profesorul care a supravegheat activitatea domnului Ponta a fost nimeni altul decât mentorul său politic, fostului prim-ministru al României Adrian Nastase, primul oficial de la nivel înalt care urmează să ajungă în spatele gratiilor pentru corupţie. Imediat după ce Comisia de Etică a dat verdictul, guvernul Ponta a dizolvat întreaga comisie, pe motiv că era formată din acoliţii lui Traian Băsescu, preşedintele ţării şi rivalul politic al premierului. Cu câteva zile mai devreme, guvernul a preluat, de asemenea, Monitorul Oficial, până atunci sub autoritatea Parlamentului. Mişcarea pare să fi fost, de asemenea, motivată politic: revista nu a reuşit să publice până acum un verdict al Curţii Constituţionale pe care domnul Ponta a ales să îl ignore săptămâna trecută, primul oficial după 1989 care face acest lucru.

Instanţa a decis în favoarea preşedintelui într-un conflict de lungă durată privind reprezentarea ţării la summiturile UE. Domnul Ponta a mers la Bruxelles, oricum, susţinând din nou că decizia a fost motivată politic de către „un grup de judecători numiţi de Băsescu”. Preşedintele, un fost căpitan de vas abil, a surprins pe toată lumea rămânând acasă, dar nu s-a grăbit să îi ofere domnului Ponta un mandat oficial pentru a reprezenta ţara. „Am primit un telefon de la primul-ministru în jurul prânzului, spunând că vrea un mandat”, le-a spus domnul Băsescu jurnaliştilor săptămâna trecută la Bucureşti. Au mai trecut câteva ore până când faxul a ajuns la Bruxelles – summit-ul UE începuse deja”, scrie editorialistul.

Vezi cum a explicat Traian Băsescu de ce nu l-a mandatat pe premier să reprezinte România la Consiliul European.

V.P. explică faptul că declaraţiile şi acţiunile noului Guvern au atras indignarea intelectualilor.

„Acest episod, împreună cu politizarea instituţiilor de stat, de la postul public de televiziune la institutele culturale ale României din străinătate – a stârnit indignarea elitei culturale a ţării. Printre ei este Herta Muller, un scriitor de limbă germană originară din România, care în 2009 a câştigat premiul Nobel pentru literatura de specialitate pentru lucrările ei care expun sub teroarea din ţară  sub infama Securitate, poliţia secretă în timpul regimului comunist. Gabriel Liiceanu, un filozof proeminent, a scris despre „combinaţia de circ şi coşmar”, care a cuprins opinia publică în ultimele două luni de când guvernul Ponta a venit la putere”.

Citeşte şi Ponta înfurie societatea civilă

Editorialistul V.P. conchide editorialul menţionând faptul că USL are în prezent sprijinul românilor, dar Victor Ponta ar putea să piardă acest sprijin.

Guvernul Social-Liberal, a preluat puterea din luna mai. A câştigat majoritatea din cauza unei dezertări în masă din partea PDL, care a condus ţara de la alegerile parlamentare din 2008. Noile alegeri vor avea loc în această toamnă şi sondaje de până în prezent (şi rezultatele alegerilor locale de luna trecută), indică o victorie clară pentru coaliţia de guvernământ. Domnul Ponta i-ar părea rău să piardă acest sprijin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă