17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialTestele nationale, la start

Testele nationale, la start

» Testele nationale au inceput ieri cu proba scrisa la Limba si literatura romana.
» La aceasta sesiune participa 228.429 de absolventi de clasa a VIII-a, miza fiind admiterea la liceu.
» Dintre candidatii inscrisi, 12.299 vor sustine proba la limba si literatura materna.

Ieri, pentru absolventii de clasa a VIII-a emotiile au atins cote maxime, acestia sustinand primul examen cu miza din viata lor. De rezultatele la teste depinde, de altfel, soarta multora dintre candidati, promovarea fiind absolut obligatorie pentru cei care vor sa urmeze clasa a IX-a la liceu. Cei care nu vor promova testele nationale pot sa-si continue studiile doar la scolile de arta si meserii. Anul acesta, testele nationale se sustin in 970 de centre de examen, iar lucrarile vor fi corectate in 192 centre de evaluare.
Centrul de testare de la Liceul "Jean Monnet" din Capitala era plin ieri de elevi si parintii care i-au condus, in selecta zona facandu-si aparitia autoturisme cu pretentii. Printre parintii care tremurau de frica si in contul copiilor lor, care erau foarte degajati si fara cine stie ce emotii, la primele ore ale diminetii a putut fi remarcata si Dana Nastase, sotia fostului prim-ministru Adrian Nastase, care l-a adus pe fiul sau, Mihnea Nastase, la examen. Un alt copil cu parinti VIP este Alexandru Geoana, baiatul liderului PSD Mircea Geoana. Tanarul Geoana a preferat sa vina singur si, la fel ca in ultima saptamana de scoala, a abordat o tinuta vestimentara foarte lejera – pantaloni scurti albi si un tricou bleu. De altfel, mai toti candidatii erau imbracati sport, fara cine stie ce pretentii. Majoritatea pareau ca merg la o plimbare in parc sau chiar la plaja, nicidecum la primul lor examen din viata.
La ora 9, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, dintre cele 100 de variante de subiecte posibile s-a extras cea cu nr. 11. Din cele doua urne (una pentru unitati si alte pentru zeci), fiecare cu cate zece bile, s-a extras cate una. Cum din ambele urne a iesit numarul 1, in final numarul biletului a fost 11.
Intrucat cele 100 de variante de subiecte au fost publicate pe Internet in luna ianuarie si elevii au putut sa le rezolve, foarte multi nu au fost surprinsi. Totusi, destui au declarat ca asteptau alte subiecte, mai ales ca varianta 11 avea un text la prima vedere care nu prea era pe gustul elevilor. Cu toate acestea, la iesirea din sali foarte multi erau veseli si se imbratisau cu parintii si prietenii.
"N-a fost greu, dar a trebuit sa ma concentrez si sa fiu atent. O sa fie bine, sunt sigur", ne-a spus Mihnea Nastase, care a fost asteptat si la iesire de mama sa.
Printre ultimii elevi iesiti de la examen a fost si Alexandru Geoana. "Nu ma asteptam la subiectul acesta. Sigur ca am rezolvat toate cele 100 de variante publicate pe Internet, dar as fi preferat altceva. O sa iau nota mare, dar nu mai mult de 9", ne-a spus baiatul liderului PSD.

» Materna
Testele nationale vor continua astazi cu proba la limba si literatura materna, sustinuta de  candidati din 17 judete si municipiul Bucuresti.

Inscrisi
Este vorba de 11.120 la maghiara, 1023 la germana, 99 la slovaca si cate  26 la sarba si ucraineana.
» LICEU
Testele nationale conteaza foarte mult, fiind esentiale pentru cei care vor sa intre la liceu. Admiterea in clasa a IX-a se va face pe baza mediei de la teste, dar si a celei din clasele V-VIII. Fara teste, doar scoala de arta si meserii.
La nivelul tarii s-au aprobat 115 cereri, dintre care 102 sunt pentru situatii medicale, deci asa-numitele cazuri speciale. Este vorba de copii care din diverse motive medicale – varicela, oreion, meningita, fracturi, apendicita, TBC, plus 18 copii care au handicap – au sustinut testele nationale acasa sau la spital. De asemenea, am avut si 13 aprobari pentru sustinerea testelor nationale in penitenciar. In privinta incercarilor de a copia, avand in vedere ca este vorba de peste 22.000 de candidati nu putem spune ca am avut multe astfel de tentative. Din datele comunicate din teritoriu, ni s-au raportat cinci incercari de frauda, elevii prinsi fiind eliminati din examen. Au fost doi elevi in Maramures si cate unul in Buzau, Prahova si Salaj.
Liliana Preoteasa, vicepresedinte Comisia Nationala Teste Nationale

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă