Cercetătorii de la Centrul Oncologic Naţional din Japonia speră să pună la punct, în următorii cinci ani, un test de sânge care să permită diagnosticarea rapidă a 13 tipuri de cancer, în stadiu incipient. Proiectul, în valoare de 57 milioane de euro, îşi propune să dezvolte o metodă eficientă de depistare, în stadiu precoce, a cancerului la sân, stomac, esofag, plămâni, ficat, vezică biliară, pancreas, colon, ovare, prostată şi vezică urinară. Testul ar putea fi util şi în depistarea precoce a maladiilor degenerative, precum boala Alzheimer, conform Mediafax.
Metoda de diagnosticare presupune verificarea prezenţei în sânge a moleculelor de micro-acizi ribonucleici (microARN), despre a căror prezenţă în cantităţi mari se presupune că ar semnala instalarea unei forme de cancer. Peste 2.500 de tipuri de astfel de molecule de microARN au fost identificate deja în organismul uman, iar specialiştii spun că pot fi utilizate drept markeri pentru detectarea diferitelor tipuri de cancer, o metodă mult mai rapidă decât seria de teste, câteodata greoaie, folosită în prezent în diagnosticarea acestei maladii.
Cercetarea se va baza pe datele a 65.000 de pacienţi, furnizate de Centrul Oncologic Naţional din Japonia. „Dacă vom reuşi să creăm primul test de înaltă precizie în Japonia, performanţa va duce la o creştere a speranţei de viaţă şi va contribui la dezvoltarea industriei japoneze”, a declarat Tomomitsu Hotta, preşedinte al Centrului Oncologic. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul e una dintre cauzele principale de deces la nivel mondial. 8,2 milioane de oameni au murit din cauza unui tip de cancer în 2012. Cancerul la plămâni, stomac, ficat, colon şi sân determină cel mai mare număr de decese anual.