26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTeroristii din Tamaoani

Teroristii din Tamaoani

» Kamel Abbachi si Mourad Boussaha Samir Lungu, cei doi "gineri" din satul galatean Tamaoani care sunt acuzati de terorism si legaturi cu al-Qaeda vor fi prezentati in fata judecatorilor din Milano pe 3 aprilie.

In lotul celor 15 islamisti nord-africani acuzati de autoritatile italiene de apartenenta la o retea terorista internationala se afla si doi romani prin adoptie, Kamel Abbachi si Mourad Boussaha Samir Lungu. Amandoi s-au casatorit cu fete din comuna galateana Frumusita si au incercat sa faca afaceri in Romania. Procurorii italieni Armando Spataro si Nicola Piacente, care au efectuat ancheta, au ajuns la concluzia ca cei 15 fac parte, impreuna cu alti 3 tunisieni arestati in Marea Britanie, dintr-o "organizatie terorista" formata din celule active in Italia, Romania, Franta, Spania, Marea Britanie, Algeria si Siria si planuia atacuri teroriste in Italia, Afganistan si Irak. In urma cu un an, Curtea de Apel a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, pe numele algerianului Kamel Abbachi, care era cautat in Europa, pe numele lui existand un mandat european de arestare emis de autoritatile italiene.

 

In sarcina lui erau retinute infractiuni grave, intre care acuzatii de terorism, italienii detinand informatii conform carora Abbachi a detinut armament militar, a facut antrenament in tabere militare teroriste situate in apropiere de Milano si a organizat o filiera prin care, sub identitate falsa, erau introduse in Italia persoane de origine islamica. Surprinzator, desi la momentul emiterii mandatului de arestare de catre Curtea de Apel Galati locuia la Bucuresti si pe numele sau era emis un mandat european de arestare, Abbachi a reusit sa fuga din tara. Dupa doua saptamani, s-a intors in Romania, pentru a se ascunde in casa socrilor sai din satul Tamaoani, comuna Frumusita. Italienii au avut informatii ca Abbachi va reveni in Romania. Asa a fost retinut si  prezentat instantelor din Galati, care au decis ares-tul preventiv in baza mandatului european de arestare, fiind predat autoritatilor italiene.

 

Kamel Abbachi a cunoscut-o pe Emanuela Bordei in 1996, cand tanara locuia in Italia. Acolo li s-a nascut o fetita. In 2002, au venit in Romania, s-au casatorit la Tamaoani si in 2003 demarat o afacere. Firma Abkamin SRL se ocupa de comertul cu amanuntul, de alimente, alcool, tutun. O vreme, au avut un stand la un engross din Galati, unde Emanuela vindea blugi si pantofi. In 2005, firma a fost inchisa si familia Abbachi s-a mutat la Bucuresti. Boussaha s-a casatorit in 2002 cu Angela Lungu si a stat in casa socrilor sai din Tamaoani doar cateva saptamani, atat cat au durat pregatirile pentru nunta. Imediat dupa casatoria la care si-a adaugat numele de familie al sotiei, Samir Boussaha Lungu si Angela s-au stabilit in Portugalia. Cat a stat in Romania isi infiintase o firma, SC Alsalam SRL, care avea in obiectul de activitate import-export, constructii de autostrazi, baze sportive.

 

Firma a fost lichidata. S-au mai intors la Tamaoani in 2004, iar atunci Samir le-a spus socrilor sai ca el nu va mai putea veni in Romania, pentru ca are interdictie de intrare in tara pentru 15 ani. In noiembrie 2007, cand politia Italiana anunta ca are indicii privind existenta unor tabere de antrenament Al-Qaida in Romania, de unde teroristii puteau ajunge usor in Europa de Vest, stirea a fost privita cu neincredere. Dar dupa ce politia italiana a arestat 20 de persoane acuzate de terorism international, iar "Eurojust", organismul de cooperare judiciara a Uniunii Eurpene, a anuntat ca cei 20 de suspectti de terorism aveau legaturi cu al-Qaida, atitudinea autoritatilor romanesti s-a schimbat.

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

Google lansează un fond de 120 de milioane de dolari pentru educație și formare în domeniul inteligenței artificiale

Google a anunțat crearea Global AI Opportunity Fund, un fond de investiții în valoare de 120 de milioane de dolari, destinat finanțării programelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă