16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTerorismul si statul de drept

Terorismul si statul de drept

Un tribunal din Londra l-a condamnat marti pe imamul radical-islamist de origine egipteana Abu Hamza al Masri la sapte ani de detentie. In aceeasi zi, la Hamburg justitia germana decidea eliberarea marocanului Mounir El Motassadeq, condamnat anterior la sapte ani de inchisoare pentru apartenenta la gruparea terorista a lui Mohammed Atta, unul dintre „pilotii mortii” care au lovit pe 11 septembrie 2001 turnurile gemene din New York.
Pe cand justitia britanica a gasit suficiente dovezi pentru a-l condamna pe clericul musulman Abu Hamza pentru 11 dintre cele 15 capete de acuzare, printre care instigarea la crima, ura rasiala si detinerea unui manual terorist, cazul Motassadeq, judecat in Germania, dovedeste ca problema amenintarilor teroriste poate constitui adevarate „nisipuri miscatoare” chiar si pentru judecatori ai unor state de drept.
In acest sens, dosarul Motassadeq este edificator. Prezumtivul terorist a fost condamnat de doua ori in decursul ultimilor ani, apoi eliberat dupa anularea sentintei, arestat de tot atatea ori si iarasi pus in libertate. In 2003, aceiasi judecatori ai landului Hamburg l-au gasit vinovat pentru apartenenta la celula terorista a lui Atta (aspect marturisit chiar de Motassadeq la sase zile dupa producerea atacurilor antiamericane, cand s-a prezentat benevol la politie si a informat ca ii cunostea pe atentatori!). Dar apoi Curtea Federala a casat verdictul, considerand ca au fost intampinate „restrictii si obstructionari” pe calea gasirii adevarului. Atunci justitia si presa germana au deplans indelung absenta de la proces a lui Ramsi Binalshibb, creierul logistic al atentatelor din 11 septembrie, incarcerat in SUA si netransportat de catre responsabilii americani peste Ocean la procesul din Germania. In perioada 2004-2005 Motassadeq era din nou in fata tribunalului de la Hamburg. Au urmat o alta condamnare (judecatorii anuntand atunci ca dispun de „noi dovezi”), iar apoi deja obisnuita lovitura de teatru a casarii verdictului de catre instanta superioara. Motivul? Judecatorii l-au considerat „vinovat pe Motassadeq de apartenenta la o grupare terorista, dar nu s-a facut dovada complicitatii sale active cu ucigasii de la 11 septembrie”.
Recapituland, constatam ca la Londra un instigator islamist periculos poate ajunge dupa gratii, pe cand justitia germana se codeste in mod penibil in cazul unui membru al celulei teroriste ce a pus la cale cel mai grav atac terorist pe care l-a cunoscut lumea. Britanicii au condamnat un extremist ce obisnuia sa se intrebe, retoric: „Ce arde mai bine decat benzina?”. Raspunsul: „Un soldat britanic!”.
Iar la Hamburg un terorist cunoscut drept membru fondator al celulei „mortii” lui Atta, scolit in taberele Al Qaeda din Afganistan, poate parasi penitenciarul si sa dispara, linistit si cat de curand, la fratii sai de arme… Meticulozitatea judecatorilor germani aminteste, de aceasta data, de o lupa tinuta timp indelungat in soare… Fereasca Domnul de alte flacari!

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă