20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTerorism si lupte de strada in Grecia

Terorism si lupte de strada in Grecia

» Un nou atac a avut loc ieri in Grecia asupra unui comisariat de politie din cartierul atenian Korydallos, brigada antitero declansand imediat o ancheta, primele indicii conducand spre Lupta Revolutionara (EA) – grup de extrema-stanga. Gruparea a revendicat atentatul printr-un apel anonim.

Lupta Revolutionara, inscrisa pe lista Uniunii Europene a organizatiilor teroriste, este considerata cea mai periculoasa grupare locala. Primele elemente ale anchetei brigazii antitero releva ca EA este responsabila de atentatul comis marti dimineata in Korydallos, la periferia Atenei.
Trei persoane au tras cu o arma automata asupra usii de la intrare si a fatadei comisariatului, reusind sa fuga aruncand o grenada – care  nu a explodat – si tragand focuri de arma. Politia a constatat ca tuburile de 9 mm gasite in zidurile fatadei comisariatului ar putea proveni de la acelasi pistol- mitraliera tip MP5 folosit la ultimul atentat revendicat de EA pe 5 ianuarie contra politistilor din fata Ministerului Culturii, in centrul capitalei elene. Atunci, unul dintre politisti a fost ranit grav.

Aceeasi arma a mai fost utilizata pe 23 decembrie intr-un atentat revendicat de EA contra unui furgon de politie, aproape de centrul Atenei. Furata in aprilie 2007 de la un politist aflat de paza in fata domiciliului unui inalt magistrat, arma a fost folosita doar dupa cateva zile in cadrul unui atac al EA contra postului de politie din Nea Ionia, alt cartier periferic din vestul Atenei.
Politia mai ancheteaza autenticitatea unui apel anonim,  adresat la o ora dupa atentatul de marti unui mare grup de presa atenian, precizand ca atacarea comisariatului este revendicata de EA. In Korydallos, unde este comisariatul atacat ieri, se afla cea mai mare inchisoare din capitala.

Aparuta in 2003, EA a semnat 11 atentate in Atena, intre care cel cu racheta din ianuarie 2007, indreptat contra Ambasadei Statelor Unite. Specialistii considera ca miscarea se revendica drept succesoarea gruparii istorice locale 17 Noiembrie, responsabila de 23 de asasinate intre 1975 si 2000 si dezmembrata in 2002.
Principalii responsabili ai gruparii extremiste de stanga 17-Noiembrie au fost condamnati in 2003 la inchisoare pe viata si sunt incarcerati chiar in inchisoarea de inalta securitate din Korydallos.

» Incidente in Pireu
In Pireu, marele port al Atenei, au avut loc ieri confruntari intre cei peste o mie de agricultori din Creta si fortele de ordine, care au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea. Incidentele au izbucnit dupa ce agricultorii au decis sa iasa din port pentru a protesta in centrul capitalei, nemultumirea lor fiind preturile prea joase pentru produsele lor. Au fost incercuiti de fortele de ordine si impinsi in incinta portului. Tensiunea dintre politie si agricultorii cretani persista inca de luni, de cand acestia venisera din Creta cu tractoare la bordul a doua feriboturi pentru a manifesta in fata Ministerului Agriculturii din Atena. Mobilizarea agricultorilor cretani se inscrie in cadrul manifestatiilor agricole care zguduie Grecia de mai bine de doua saptamani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă