Investitiile pentru protectia mediului pe care societatea Termoelectrica trebuie sa le realizeze pana la sfarsitul anului 2011 au fost estimate la suma de 830 milioane euro. Prin Docu-mentul de Pozitie al Romaniei, capitolul 22 – Protectia mediului, au fost prezentate punctele de vedere ale tarii noastre privind modul de solutionare a tuturor problemelor de mediu, atat inainte, cat si dupa integrare.
In sectiunea Controlul Poluarii Industriale si Managementul Riscului, sunt prevazute cele mai importante directive care privesc instalatiile mari de ardere din sectorul energiei electrice si termice. Este vorba despre Directiva 96/61/EC, transpusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea si controlulul integrat al poluarii, precum si de directiva nr. 2001/80/EC, transpusa prin HG nr. 541/2003, privind stabilirea unor masuri pentru limitarea emisiilor in aer ale anumitor poluanti proveniti din instalatiile mari de ardere. Respectarea acestor conditii impuse prin directivele mentionate a necesitat intocmirea unor programe de mediu prioritare si, pornind de la prevederile cuprinse in Foaia de Parcurs, referitoare la evolutia productiei de energie electrica, s-au selectat instalatiile mari de ardere la care urmeaza sa fie implementate cele mai bune tehnici.
In cazul centralelor pe lignit, s-au luat in calcul urmatoarele masuri: desulfurarea gazelor de ardere, introducerea, in unele centrale, a arzatoarelor cu NOx redus si modernizarea electrofiltrelor.