3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialTergiversarea proiectelor costă Primăria Galați 3 milioane euro

Tergiversarea proiectelor costă Primăria Galați 3 milioane euro

Finalul de an este pentru adminis­tra­țiile locale și pri­lejul realizării bilan­țului în ceea ce privește derularea proiectelor cu finanțare europeană din exercițiul financiar 2007-2013. La Galați nu au fost finalizate 6 proiecte, din cauza unor erori de proiectare sau din vina executanților lucrărilor și a fost obținut acordul Comisiei Europene pentru prelungirea termenului până la 30 iunie 2016, dar lucrările care vor fi realizate în 2016 vor fi finanțate de la bugetul local.

Miercuri au avut loc conferințele de încheiere a 3 din cele 5 proiecte de izolare termică a blocurilor implementate în cadrul unui proiect-pilot la nivel național, Galațiul fiind singurul din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est care a aplicat pentru aceste finanțări. În total au fost cinci contracte de finanțare pentru izolarea termică a 11 blocuri. Din cele 5 contracte, numai trei au fost încheiate înainte de 31 decembrie 2015, fiind izolate termic 6 din cele 11 blocuri. Pentru celelalte două contracte a fost obținută amânarea până pe 30 iunie, dar Primăria Galați va plăti aproape 2,7 milioane de lei pentru lucrările realizate în 2016. La proiectul „Creșterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe Y5, Y6, Y7 aferente Asociației de proprietari nr. 518”, contract de finanțare nr. 4887/ 24.11.2014, a fost aprobată „suportarea de către Consiliul Local Galaţi a sumei estimate de 1.178.367 lei cu TVA”. La proiectul referitor la izolarea termică a blocurilor G10 (Asociaţia 380) şi X4 (Asociaţia 574), a fost alocată de la bugetul Consiliului Municipal suma  de 1.450.000 cu TVA, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare.

Partea goală a paharului

În total, pentru cele 6 proiecte a căror finalizare a fost prelungită până pe 30 iunie 2016, Primăria Galați va plăti 14 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro. Primarul Marius Stan încearcă să găsească o explicație rezonabilă recurgând la „partea plină” și „partea goală” a paharului, susținând că fiind proiecte importante municipalitatea și-a asumat contractarea finanțărilor la finalul exercițiului financiar cu riscul depășirii termenului și implicit al cheltuielilor suplimentare: „Asta-i partea goală a paharului. Ar trebui să privim și partea plină a paharului, pentru că noi, când am început mandatul, exercițiul financiar european era pe final, iar de extras din axe am extras ce-a mai rămas și ne-am asumat niște riscuri. Dar consider că nu e nici un risc atât timp cât parte din aceste proiecte sunt lucruri necesare Galațiului. Au fost până acum finanțate din bani europeni. Nu văd așa o mare nenorocire. Iar proiectul care a suportat cea mai mare sumă pe care o vom finanța noi (sistemul de management inteligent al traficului – n.red.), cred că până la urmă cei de acolo chiar merită felicitări. În septembrie am semnat contractul și au lucrat foarte rapid, inclusiv sâmbăta și duminica, încercând să recupereze cât mai mult din banii europeni. Este un proiect absolut necesar pentru Galați”, a declarat Marius Stan.

„Unda verde“, mai „înghite“ 6 milioane de lei

Cele mai mari alocări suplimentare sunt la două proiecte, care împreună presupun costuri suplimentare de 11 milioane de lei. Pentru sistemul de management inteligent al traficului, celebra „undă verde” care a umplut de șanțuri carosabilul principalelor străzi și intersecții din oraș a fost alocată o finan­țare suplimentară în valoare 5.700.000 lei fără TVA. Se mai duc aproape două milioane pe TVA. La proiectul „Centru Comunitar de Servicii Sociale din str. Ştiinţei nr.26, Municipiul Galaţi”, implementat în baza contractului de finanțare nr. 4880/17.11.2014, a mai fost alocată o sumă de 5.340.000 lei cu TVA. Ar urma, ca valoare a costurilor suplimentare, cele două proiecte de izolare termică a blocurilor. La proiectul „Centrul de zi pentru copii cu autism în Municipiul Galați”, costurile suplimentare suportate de municipalitate sunt de 960.289 lei cu TVA.

Proiectul „Centrul Multi­func­țional Help – Modernizare Cantină de Ajutor Social Galați”, demarat în aprilie 2014, mai „înghite” 207.000 lei. Este și un proiect al cărui contract de finan­țare a fost semnat în urmă cu patru ani și nu a fost finalizat până pe 31 decembrie. Este vorba de Proiectul „Modernizare Centru Multifuncțional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice”, al cărui contract de finanțare a fost semnat pe 10.05.2011. La acesta municipalitatea mai alocă 118.488 lei, la care se adaugă suma de 28.437 lei reprezentând TVA. Este un „record” să nu reușești să modernizezi un centru social în 4 ani.  

Finanțări de 50 ­milioane de euro

De fapt, „partea plină a paharului” este că în exercițiul financiar 2007 – 2013, Primăria Galați a obținut finanțări de 50 milioane euro. „În acest exercițiu financiar Primăria a reușit să încheie 43 de proiecte, aducând finanțări de aproape 50 de milioane de euro. În următorul exercițiu, numai pe Axa 4, pe ceea ce înseamnă atrageri de fonduri europene, avem alocată o sumă de tot vreo 40 de milioane de euro”, a declarat city managerul Aurel Vlaicu.

 

City managerul Aurel Vlaicu spune că vor fi atrase finanțări de 40 milioane euro

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă