14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialTeren de golf si scoala de turism in Ilfov

Teren de golf si scoala de turism in Ilfov

Prezentarea potentialului turistic, socio-cultural, educational, economic, interconectarea autoritatilor locale romane cu comunitatile locale din statele membre ale Uniunii Europene prin cuplarea la diferite tipuri de programe si politici europene, stabilirea unor relatii de colaborare intre institutii locale similare, relatii care sa fie continuate dupa aderarea Romaniei la UE si care, ulterior momentului aderarii, ar putea beneficia de fonduri europene, castigarea unor parteneri comerciali sau potentiali investitori interesati de specificul unor zone din Romania, dar care, din lipsa informatiei, nu s-au indreptat pana acum catre noi.

Asa poate fi descris proiectul “Promovarea comunitatilor locale din Romania in spatiul Uniunii Europene”, proiect coordonat politic de catre Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul de Diplomatie Publica. Programul propus autoritatilor din 41 de judete cuprinde vizite de prezentare si documentare pe trei paliere distincte: administrativ, economic si cultural. MAE contribuie cu expertiza la facilitarea contactelor, precum si cu efort logistic pentru organizarea vizitelor si realizarea parteneriatelor sectoriale. Programul, care se deruleaza pe o perioada de doi ani (2006-2007), s-a concretizat pana in prezent prin vizitarea mai multor regiuni din Uniunea Europeana. Rezultatul: s-au semnat acorduri de infratire si parteneriate intre oameni de afaceri, reprezentanti ai mediului academic si universitar, administratia locala. Delegati din 11 judete au vazut pe viu cum se munceste si cum se traieste in noua tari europene. Ilfovenii au mers in provincia austriaca Niederosterreich, zona care are similitudini cu judetul Ilfov, generate in principal de pozitionarea in jurul capitalelor Viena si Bucuresti, profilul geografic si agricol. Romanii au avut ce sa vada si, mai ales, sa invete de la austrieci. Vizita la uzina de incinerare a deseurilor de la Durnrohr, amenajarile pentru combaterea inundatiilor de la Stein-Krems si Centrul pentru avertizarea, prevenirea si combaterea calamitatilor de la Tuln au fost documentari utile privind modul in care se lucreaza intr-o tara membra a UE. Mai multe firme austriece si-au exprimat dorinta sa se implice, impreuna cu autoritatile romane, in identificarea unor surse de finantare europene pentru proiecte de protectia mediului si infrastructura. Alte firme austriece si-au manifestat intentia de a investi in proiecte de construire a zonelor de agrement (golf, echitatie), combinate cu zone rezidentiale si complexe comerciale. Infiintarea unei scoli superioare de turism in Romania, precum si acordarea de burse unor studenti romani doritori sa studieze la Colegiul de turism din Krems sunt alte reusite ale intalnirilor dintre romani si austrieci.

Danezii vor case de lemn ridicate de romani

Reprezentantii administratiei locale din Salaj au descoperit in Polonia multe idei de afaceri, la care nu s-ar fi gandit nici in ruptul capului daca nu se inscriau in programul MAE. Din toate cate au vazut, vizita la un muzeu cu totul special le-a dat de gandit. O initiativa privata a unui polonez poate fi luata ca exemplu. Un apicultor polonez a colectionat diverse modele de stupi vechi, i-a integrat intr-un muzeu acoperit si a mai construit doua cladiri in care a adunat diverse obiecte specifice albinaritului. In incinta Muzeului Apiculturii, numit “Miracolul Naturii”, exista de asemenea spatii de joaca pentru copii, o anexa cu animale exotice, diverse varietati de capre, struti si gaini. Tot aici se valorifica mierea si alte produse apicole. Romanii, care asteapta aderarea la UE, au aflat ca muzeul-minune a fost realizat cu bani de la UE, adica pot avea si ei un ajutor financiar daca Romania isi face temele si vom fi alaturi de celelalte tari ale Uniunii. Fie ca este vorba de Austria, Polonia, Italia, Olanda, Germania, Danemarca (tara interesata de constructia caselor de lemn de catre firme romanesti), Franta, Cehia, Irlanda sau Grecia, tarile vizitate pana acum de catre primari, oameni de afaceri, profesori, medici, scriitori, este important de retinut ca programul MAE faciliteaza comunicarea, intalnirea directa a diferitilor actori sociali din Romania si din tarile UE, coborand la nivelul administratiei locale si mai ales al institutiilor locale si societatii civile pe care le poate antrena in efortul de racordare a Romaniei la realitatile economice, sociale si culturale europene, precizeaza Valentin Naumescu, secretar de stat la MAE.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă