26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialŢepele atribuite Bechtel ajung pe masa Comisiei Europene

Ţepele atribuite Bechtel ajung pe masa Comisiei Europene

Managerul firmei care i-a transportat pe cei 3.200 de muncitori ai Autostrăzii Transilvania reclamă la Comisia Europeană modul în care decurge procesul în Justiţie.

Un nou scandal legat de Autostrada Transilvania a izbucnit la Cluj. Pe rolul Tribunalului Comercial Cluj există, în prima instanţă, un proces între compania Bechtel şi firma clujeană Pulp Fiction, cea care i-a transportat, în perioada 2004 – 2008, pe angajaţii Bechtel spre şi dinspre şantierele Autostrăzii Transilvania din judeţele Cluj şi Bihor.

Managerul general al companiei Pulp Fiction, omul de afaceri Zoltan Egyed, s-a adresat deja Comisiei Europene, care realizează raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin intermediul căruia Comisia monitorizează starea Justiţiei din România, precum şi Consiliului Superior al Magistraturii. Zoltan Egyed este nemulţumit de modul în care evoluează acţiunea în Justiţie pe care a deschis-o în legătură cu cazul neplăţii de către Bechtel a facturilor emise de companiile care au prestat servicii pentru constructorul american.

„Avem pe rolul Tribunalului Comercial Cluj un proces prin care cer obligarea Bechtel să ne achite contravaloarea serviciilor prestate în ultimele şase luni de derulare a contractului. Este vorba de 1,7 milioane de lei. Aceşti bani ni se cuvin pentru că noi i-am transportat pe cei 3.200 de angajaţi ai Bechtel la timp, fără nici un fel de incident. Noi am emis facturile corespunzătoare acestei sume, iar reprezentanţii Bechtel au acceptat, fără nici un fel de obiecţie aceste facturi. Ba chiar au făcut o plată parţială, în valoare de un milion de lei, din creanţa iniţială de 2,7 milioane de lei. Ulterior, reprezentanţii Bechtel au încercat să ne păcălească. Ei ne-au propus să acceptăm ca ei să ne achite 30 la sută din restanţa din 1,7 milioane de lei şi noi să renunţăm la restul de plată. Noi nu am acceptat”, a declarat Zoltan Egyed, potrivit www.clujtoday.ro.

Proces din 2009

În aceste condiţii, managerul companiei Pulp Fiction a dat în judecată Bechtel în anul 2009. Această companie a fost singura care a putut să cheme Bechtel în faţa instanţelor clujene, pentru că, în celelalte contracte, Bechtel a impus o clauză prin care orice litigii între părţi trebuie soluţionate în faţa Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris. Pulp Fiction a scăpat de impunerea acestei clauze pentru că acest contract a fost primul încheiat de Bechtel cu furnizorii din România. La Curtea Internaţională de Arbitraj din Paris, doar taxa de arbitraj este de minim 430.000 de euro, mult prea mare pentru micile companii din Cluj.

Procese câştigate

La rândul său, managerul Pulp Fiction a fost dat în judecată de către subcontractorii săi, adică de firme de la care a închiriat maşini pentru transportul muncitorilor. Instanţele au admis cererea acestora şi au obligat compania clujeană Pulp Fiction la plata a 1,4 milioane de lei, bani pe care Zoltan Egyed i-a achi­tat deja. În mod curios, deşi, practic, este vorba de acţiuni identice, procesele dintre Pulp Fiction şi subcontractorii pe care i-a angajat pentru a presta servicii către Bechtel s-au încheiat, în timp ce acţiunea deschisă de Pulp Fiction contra Bechtel încă nu este finalizată. Şi asta cu toate că acest proces a fost deschis înainte de cele deja pierdute de compania clujeană de transport. Mai mult, Zoltan Egyed se teme că procesul său poate să ia o întorsătură cu totul neaşteptată, pentru că Bechtel a recurs la o strategemă juridică. Bechtel a tăiat facturi cu o valoare totală tot de 1,7 milioane de lei către Pulp Fiction, apoi a comandat şi o expertiză care spune că, în realitate, americanii nu ar mai datora nici un leu transportatorului clujean. În aceste condiţii, Zoltan Egyed a sesizat CSM pentru că instanţa nu i-a acceptat obiecţiunile la expertiza cerută de Bechtel, sub pretextul că nu ar fi depus nişte documente la termen. Însă această susţinere a instanţei nu corespunde realităţii, lucru care reiese din actele depuse la dosar, afirmă Egyed. Acelaşi aspect i-a fost sesizat şi Comisiei Europene. ”Am vrut să arătăm cum funcţinează Justiţia în România”, a spus Zoltan Egyed. Repre­zentanţii Bechtel nu au comentat aceste afirmaţii. Următorul termen al procesului este în data de 7 martie. 

LIR îl susţine pe Egyed

La rândul său, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român, Adrian Coroian, a declarat că organizaţia patronală pe care o conduce se solidarizează cu Zoltan Egyed. ”Justiţia română trebuie să judece cu aceeaşi măsură şi companiile mari şi cele mici, indiferent că este vorba de străini sau de întreprinzători români”, a declarat Adrian Coroian. El a mai afirmat că îi va sprijini şi pe ceilalţi manageri care vor da în judecată Bechtel, dacă Justiţia din România va declara admisibilă acţiunea lor.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

VIDEO A stat trei zile în mașină cu un șarpe de un metru și jumătate

Un cetățean din localitatea Stejari, județul Gorj, a sesizat la 112 că are de trei zile în autoturism un șarpe de mari dimensiuni, acesta...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...
Ultima oră
Pe aceeași temă