19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTeorii ale conspiraţiei pentru accidentul de la Smolensk

Teorii ale conspiraţiei pentru accidentul de la Smolensk

Polonia a primit ieri cu onoruri militare sicriul cu rămăşiţele Primei Doamne, adus de la Moscova şi depus la Palatul Prezidenţial alături de cel al soţului ei. Cuplul prezidenţial va fi înhumat duminică la Cracovia. Între timp, se înmulţesc teoriile privind cauzele accidentului, dar şi suspiciunile îndreptate asupra autorităţilor şi serviciilor secrete ruse.

Se înmulţesc teoriile privind cauzele prăbuşirii lângă Smolensk a avionului prezidenţial polonez, în catastrofă pierzându-şi viaţa preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi 94 înalţi oficiali. Media relatează temerile oficialilor polonezi potrivit cărora serviciile secrete ruse au obţinut acces la o serie de documente poloneze confidenţiale, în condiţiile în care la locul prăbuşirii avionului nu au avut acces imediat decât echipele ruseşti. În afara trupurilor transportate la Moscova, acolo au mai fost găsite fragmente de documente, de telefoane mobile sau din alte dispozitive electronice care aparţineau elitei financiare, politice şi militare aflate în avion.

Experţi ruşi în aviaţie arată că „sindromul pasagerului VIP” ar fi putut provoca tragedia. Adică piloţii de pe Tupolev-ul prăbuşit s-au aflat sub presiu­nea preşedintelui şi a altor membri ai delegaţiei care au cerut aterizarea cu orice preţ, deşi condiţiile meteo erau nefavorabile. Media poloneză a respins teoria, iar procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a declarat că nu există nici o dovadă în acest sens. Discordanţele persistă şi în declaraţiile controlorilor de zbor de pe aeroportul militar din Smolensk. Ei susţin că avionul polonez a efectuat trei tentative de aterizare, cea de-a patra fiind fatală. Examinarea cutiilor negre – care se face la Moscova – ale aeronavei a arătat însă că echipajul a efectuat două încercări de aterizare, şi nu patru.

Şeful turnului de control, Pavel Pliusnin, a declarat pentru Life News că lipsa de comunicare cu pilotul polonez s-ar datora faptului „că nu vorbea bine rusa”. Partea poloneză a dezminţit ipoteza barierei de limbă, precizând că Arkadius Protasiuk, comandantul navei, vorbea la perfecţie limbile rusă şi engleză. El zburase la Smolensk cu trei zile înaintea tragediei, când l-a dus în Rusia pe premierul Donald Tusk, şi „cunoştea foarte bine aeroportul”. Deocamdată nici o teorie nu explică de ce avionul care trebuia să se afle la 60 m altitudine în momentul apropierii de pistă se afla la doar 8 m, acroşând vârfurile copacilor.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, în trecut, în zona Smolensk au avut loc manevre militare cu arme electromagnetice, astfel de arme putând anihila aparatura de la bordul avionului. În 2008 Moscova recunoştea că a creat arma electromagnetică. La Varşovia, Artur Gorski, deputat din Partidul Lege şi Ordine, condus de fratele preşedintelui mort în accident, a acuzat Rusia că ar fi implicată. Ruşii ar fi dorit să împiedice ca preşedintele polonez să ajungă la ceremoniile organizate în memoria masacrului de la Katyn şi, dacă avionul ar fi aterizat la Moscova sau Minsk, aşa cum ceruseră controlorii de trafic, Kaczynski nu ar mai fi ajuns la timp. Gorski a mai acuzat Rusia că a pus embargo total asupra informaţiilor despre accident. „Nimănui nu i-a fost permis accesul la epavă, iar ziariştilor care aşteptau avionul li s-au confiscat înregistrările.”

Potrivit The Independent, preşedintele Kaczynski, nemulţumit de modul în care s-a desfăşurat ceremonia de miercuri, convocată de Vladimir Putin la Katyn, şi de lipsa de acţiune a premierului Donald Tusk, invitat la eveniment, a decis organizarea propriei ceremonii trei zile mai târziu. Kaczynski a fost iritat că Putin, fost agent KGB, l-a invitat doar pe premierul Tusk, iar la ceremonie nu a prezentat scuze şi a vorbit despre ofiţerii polonezi masacraţi la Katyn ca despre simple „victime ale terorii staliniste”.  

A treia cutie neagră

Şeful Comitetului de aviaţie interguvernamental a anunţat ieri la Moscova, în cadrul reuniunii la care au participat experţi polonezi, că cea de-a treia cutie neagră descoperită la locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez la Smolensk va fi analizată în Polonia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă