21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTentativa de asasinare a unui jurnalist bulgar

Tentativa de asasinare a unui jurnalist bulgar

Ieri dimineata, in jurul orei 3.00, o bomba puternica a explodat in fata apartamentului din Sofia al lui Vasil Ivanov, reporter de investigatii al televiziunii Nova TV.

Bomba, care continea, potrivit politiei, aproximativ o jumatate de kilogram de exploziv, a distrus complet apartamentul lui Ivanov, dar nu a facut victime. Reporterul nu era acasa, iar mama si sora sa au scapat cu viata. Avand in vedere ca explozia s-a produs intr-un simplu bloc de locuinte, alte 20 de persoane, vecini nevinovati ai jurnalistului, au fost afectate de deflagratia care a afectat mai multe apartamente si masini parcate in fata blocului.

A vandut masina presedintelui

Vasil Ivanov a devenit celebru in Bulgaria dupa ce a realizat trei materiale incendiare cu implicatii politice. Intr-unul era vorba de o retea de prostituate condusa de politisti corupti, intr-un altul de abuzuri sexuale in genul celor de la Abu Ghraib, produse intr-o inchisoare din Sofia cu incuviintarea autoritatilor, iar in cel de-al treilea de o retea de comercializare a masinilor furate din Occident. Ivanov a convins un notar corupt sa intocmeasca acte pentru vanzarea ilegala a masinilor presedintelui Gheorghi Parvanov si a fostului procuror-sef al tarii, Nikola Filcev. Ivanov a declarat ca are o idee despre care anume dintre investigatiile sale au atras tentativa de asasinat, dar a precizat ca politia i-a cerut sa nu isi faca publice suspiciunile, pentru a nu obstructiona ancheta.

Catastrofa de imagine

Tentativa de asasinat de ieri soseste intr-unul dintre cele mai dificile momente pentru Bulgaria in privinta eforturilor de aderare la Uniunea Europeana si s-ar putea sa aiba repercusiuni nedorite si asupra Romaniei. Atacul mafiot-terorist s-a produs in timpul vizitei ministrului britanic de Interne, Charles Clarke, la Sofia, cu cateva zile dupa ce comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, a criticat progresele Bulgariei in combaterea crimei organizate si a coruptiei si cu cateva zile inainte de ultima vizita de informare a lui Rehn la Sofia inaintea raportului de la 16 mai al Comisiei Europene, care ar urma sa recomande aderarea la 1 ianuarie 2007 sau activarea clauzelor de salvgardare si amanarea aderarii cu un an.
Raportul critic al lui Olli Rehn si evocarea de catre oficialul european a posibilitatii decuplarii Romaniei de Bulgaria in vederea amanarii cu un an a aderarii acestei tari au provocat un mic cutremur politic la Sofia. Atat presa, cat si opozitia au remarcat ca asasinatele spectaculoase, inexistente in Romania, si coruptia generalizata, care a permis ca aproape nici unul din aceste cazuri sa nu fie aduse in justitie, au compromis sansele de aderare ale Bulgariei, care a devenit, din favorita, codasa, o situatie calificata de fostul prim-ministru Ivan Kostov drept „umilitoare”. Ieri, Kostov a apreciat ca tentativa de asasinare a lui Ivanov este legata de apropiata vizita a expertilor europeni si a cerut demisia ministrului de Interne, Rumen Petkov. In caz contrar, ar trebui ca intregul Cabinet sa fie supus unui vot de neincredere, in Parlament.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă