19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTensiunile dintre România şi Rusia, generate de poziţia faţă de R. Moldova?

Tensiunile dintre România şi Rusia, generate de poziţia faţă de R. Moldova?

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus miercuri diplomaţilor români că nu exclude posibilitatea ca tensiunile din ultima perioadă în relaţiile cu Rusia să fie legate şi de poziţia României cu privire la Republica Moldova, subliniind că ţara noastră „nu face nimic subversiv”. „Relaţia cu Rusia este o relaţie este cu suişuri şi coborâşuri, cu momente bune şi momente mai puţin bune. Trebuie să rămânem consecvenţi în două aspecte. Primul şi cel mai important este acela că trebuie să găsim formule de cooperare cu Federaţia Rusă. Al doilea trebuie să găsim soluţii de cooperare cu Federaţia Rusă în condiţii de respect reciproc şi de înţelegere a intereselor ambelor părţi”, le-a spus şeful statului diplomaţilor români reuniţi la palatul Cotroceni.

„Nu exclud posibilitatea ca tensiunile din ultima vreme să fie legate şi de poziţia noastră cu privire la Republica Moldova. Noi nu facem nimic subversiv, susţinem forţele democratice, dar le susţinem aşa cum putem noi: încercăm să-i ajutăm să-şi rezolve problemele generate de inundaţii, încercăm să-i ajutăm să îşi desfacă mărfurile care au fost blocate la desfacere pe piaţa Federaţiei Ruse, dar o facem transparent şi, spunem noi, legitim, iar susţinerea Moldovei pentru un parcurs european este legitimă”, a mai subliniat Traian Băsescu.

Potrivit NewsIn, el a arătat că acesta nu este un motiv pentru care Federaţia Rusă ar trebui să considere România o ţară-inamic, aşa cum motive care să justifice o eventuală ostilitate a Moscovei faţă de Bucureşti nu pot fi nici bazele militare româneşti care găzduiesc militari americani pentru antrenamente sau amplasarea de elemente ale sistemului american antirachetă pe teritoriul României. „Eu sper că vom depăşi aceste lucruri. Faceţi orice tip de efort pentru explica că România nu este ostilă Federaţiei Ruse, dar avem nişte interese de securitate şi interese în politica energetică care am dori să ne fie respectate, iar faptul că avem obiective diferite nu trebuie să ne ostilizeze unii pe alţii, ci să ne facă să spunem: <Bun, astea ne despart, dar hai să vedem unde avem interese comune>„, le-a spus preşedintele României ambasadorilor.

Şeful statului a arătat că există, uneori, interese divergente între România şi Federaţia Rusă, cum ar fi faptul că în timp ce ţara noastră susţine proiectele energetice Nabucco şi AGRI, Rusia susţine Southstream. „Pentru asta nu trebuie să ne supărăm unii pe alţii. Am convingerea că sunt foarte multe alte zone în care interesele sunt identice”, a explicat Băsescu, arătând că, relaţia bilaterală cu Rusia nu poate fi construită numai plecând de la interese divergente.

„Avem, slavă Domnului, şi destule interese convergente. Şi Federaţia Rusă are nevoie de pace şi securitate la Marea Neagră, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are nevoie să fie eficientă în lupta împotriva terorismului, ca şi ca şi România. Şi Federaţia Rusă are interesul să stopeze traficul de droguri din Afganistan către Europa, ca şi România. Şi Federaţia Rusă are interesul să stopeze traficul de armament, ca şi România. Avem atât de multe lucruri în care putem coopera, încât eu cred că rămâne un singur lucru de făcut: să insistăm în contrucţia unei relaţii pragmatice, în care fiecare parte să-şi pună într-un buzunar separat partea de neîncredere. Între Moscova şi Bucureşti există un portofoliu important de neîncredere, care vine din istorie. Ne putem propune să-l punem deoparte”, a pledat Traian Băsescu în cadrul întâlnirii cu diplomaţii români.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă