21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTENSIUNI PE NISTRU. SUA condamnă acţiunea unilaterală a Tiraspolului

TENSIUNI PE NISTRU. SUA condamnă acţiunea unilaterală a Tiraspolului

Statele Unite condamnă orice acţiune unilaterală a părţilor implicate în conflictul transnistrean şi îndeamnă la o soluţionare paşnică, cu un statut special pentru regiune în cadrul hotarelor suverane ale Republicii Moldova, a anunţat ambasada SUA la Chişinău, marţi, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei SUA la Chişinău, Statele Unite susţin declaraţia preşedintelui în exerciţiu al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Leonid Kojara, în legatură cu aşa-numitul decret al autorităţilor transnistrene cu privire la „graniţa de stat” a regiunii, relatează agenţia în pagina electronică.

Preşedintele OSCE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele negative pe care le-ar putea avea documentul respectiv pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Aprobarea unilaterală a documentelor este în contradicţie cu anumite prevederi ale Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, precum şi cu alte acorduri convenite anterior de către părţi”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe Leonid Kojara, într-un comunicat oficial postat pe site-ul OSCE.

La 10 iunie, Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat un decret intitulat „graniţa de stat a Transnistriei”, ce ar urma să intre în vigoare în 14 zile. În limitele aşa-numitor frontiere ale Transnistriei este inclus oraşul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără şi Varniţa.

Mai mulţi experţi din Republica Moldova susţin că acţiunea liderului transnistrean constituie o provocare şi că ar exista riscul izbucnirii unui nou conflict armat la Nistru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă