9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialTensiuni în interiorul USL Cluj

Tensiuni în interiorul USL Cluj

Partidele care compun USL acumulează tot mai multe dispute interne, pentru că cele 14 colegii parlamentare din judeţ trebuie împărţite între PNL, PSD, PC şi UNPR.

Cu toate că mai sunt doar câteva zile până la anunţarea candidaţilor la alegerile parlamentare, USL Cluj încă nu a hotărât pe cine va arunca în luptă. Iar uniunea politică aflată la guvernare este măcinată de tensiuni interne, care se manifestă atât în rândul partidelor componente, cât şi între diferitele formaţiuni politice. Teoretic, lucrurile sunt clare în privinţa parlamentarilor în funcţie, care îşi vor păstra colegiile, în sensul că USL îi va desemna candidaţi tot în colegiile în care au fost aleşi în 2008. Însă, în practică sunt mai multe probleme, amplificate de faptul că PNL Cluj s-a fracturat, practic, în două aripi, una condusă de preşedintele în funcţie al filialei, senatorul Marius Nicoară, iar cealaltă de preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Colegiul din Gherla a rămas vacant după ce fostul deputat Horea Uioreanu a fost nevoit să demisioneze din Parlament, ca urmare a alegerii sale ca preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Colegiul ar urma să rămână PNL, care deţine un număr consistent de primari în zonă. Există doi potenţiali candidaţi la fotoliul de deputart de Gherla. Este vorba de Marius Mânzat, din tabăra lui Marius Nicoară, şi de consilierul judeţean Mihai Szeplekan, din tabăra lui Horea Uioreanu. La Dej, deputatul PSD Cornel Itu va candida pentru un nou mandat.

Situaţie tulbure la Turda – Câmpia Turzii

Însă lucrurile sunt neclare în zona Turda – Câmpia Turzii. La alegerile din 2008, colegiul de deputat de Turda a fost câştigat de liberalul Virgil Pop, care a fost arestat la cererea procurorilor DNA pentru fapte de corupţie. Validat parlamentar, el a ajuns din arestul preventiv direct în Camera Deputaţilor. Virgil Pop nu a apucat să îşi ducă mandatul la capăt, deoarece s-a întors după gratii, după ce a fost condamnat definitiv de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acum, liberalii încearcă să îi găsească un înlocuitor.

Iniţial, membrii PNL mizau pe profesorul Călin Felezeu, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi fost membru al conducerii Institutului Cultural Român din Istanbul.

Însă colegii săi din Turda nu ar prea susţine candidatura sa, pe motiv că îşi petrece tot timpul în Cluj-Napoca, la universitate, deci nu a muncit pentru partid. Însă cum Călin Felezeu este un intelectual apreciat, el este şi unul dintre numele vehiculate în interiorul partidului pentru un post de secretar de stat la Cultură sau pentru postul de ambasador al României în Turcia. În acest context, este posibilă desemnarea unui alt candidat. Situaţia este tulbure şi la Câmpia Turzii. În anul 2008, acest colegiu a fost câştigat de profesorul universitar Vasile Soporan, pe atunci lider al PSD Cluj. Însă, între timp, Vasile Soporan a trecut la UNPR, iar anul acesta a demisionat din Parlament, din motive personale. Drept urmare, acest colegiu este revendicat atât de PSD, cât şi de UNPR. Nici în interiorul PSD nu este clar cine va intra în luptă dacă acest colegiu na reveni social-democraţilor. Există trei variante vehiculate. Este vorba de fostul subsecretar de stat, Laura Pop, de fostul subprefect, Ilarie Ivan, precum şi de preşedintele PSD Câmpia Turzii, Petrică Pop.

Soţia lui Horea Uioreanu vrea în Parlament

În privinţa colegiului din Munţii Apuseni, există două candidaturi din partea PNL. Aripa Nicoară îl susţine pe italianul Giacomo Dreoni, iar aripa Uioreanu pe Elena Uioreanu. Este vorba de soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj. Elena Uioreanu este consilier local, iar în trecut, ea a fost şi consilier judeţean, precum şi consilier personal al premierului Călin Popescu-Tăriceanu. În colegiul de Huedin, favorit este actualul subprefect Mihnea Iuoraş. Cum în acest colegiu se află şi cea mai mare comună din România, Floreşti, care are de două ori mai mulţi alegători decât oraşul Huedin, iar Floreştiul are primar liberal, Mihnea Iuoraş are toate şansele să câştige cu peste 50 la sută din voturi, cu toate că îl va avea drept contracandidat pe actualul preşedinte al UDMR, Levente Mate. Cum acesta a fost în centrul unui scandal în care ANI l-a acuzat că şi-a angajat propria soţie la cabinetul parlamentar, Levente Mate pare să fi pierdut o parte din sprijinul de care se bucura la nivelul conducerii UDMR, iar Mihnea Iuoraş va avea astfel o misiune cu atât mai uşoară.

Marius Nicoară, candidat în Cluj-Napoca?

În privinţa colegiilor din Cluj-Napoca, în două dintre ele vor candida liberalii, iar în două vor candida social-democraţii. PSD are colegiile 1 şi 4, iar PNL colegiile 2 şi 3. Cel mai probabil, într-unul dintre colegiile PSD va candida preşedinta Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, Aurelia Cristea, fost membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în prezent consilier judeţean.

Celălalt colegiu pare să fie rezervat unui candidat desemnat de conducerea centrală a partidului. În interiorul PNL, pentru unul dintre colegiile de deputat se luptă consilierul judeţean Ioan Petran, din aripa Uioreanu, şi consilierul local Steluţa Cătăniciu, din aripa Nicoară.

În privinţa celui de-al doilea colegiu, lucrurile sunt neclare. Aliaţii PNL, precum şi o parte din membrii acestui partid, ar dori să forţeze mâna actualului senator Marius Nicoară şi să îl determine pe acesta să candideze pentru un mandat de deputat în oraş, nu pe colegiul senatorial Dej-Gherla-Câmpia Turzii. „Noi am muncit enorm în campania electorală locală pentru domnul Nicoară, care a scos un scor fantastic, a fost înfrânt de Emil Boc la o diferenţă de doar 1.400 de voturi. Dacă va candida Marius Nicoară, vom câştiga sigur mandatul şi vom înfige un spin în coasta lui Emil Boc. Ar fi excelent să avem un parlamentar de forţă în fieful PDL”, au spus surse din PSD, care au adăugat că Marius Nicoară ar porni în campanie de la un scor de peste 40 la sută, în timp ce un alt candidat ar porni de la cel mult 10 la sută. Mutarea ar fi încurajată şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu, care l-ar desemna drept candidat pentru Senat pe colegiul ocupat acum de Marius Nicoară pe consilierul său personal, Radu Zlati.

Un argument în plus în favoarea acestei mutări ar fi faptul că, în 2008, Marius Nicoară a pierdut de fapt bătălia din colegiul senatorial, în faţa fostului şef PDL al Loteriei Române, Gheorghe Benea. 

Rădulescu şi Cordoş, o nouă candidatură

În schimb, la Senat, în Cluj-Napoca, va candida pe un colegiu preşedintele PC, senatorul Şerban Rădulescu, iar în celălalt colegiu ar putea candida fostul prefect de Cluj, Valentin Cuibus, unul dintre cei mai carismatici politicieni din PSD, în prezent şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Însă candidatura sa nu este sigură. În ultimul colegiu senatorial, cel de Turda – Huedin – Munţii Apuseni ar urma să candideze actualul senator PSD, Alexandru Cordoş, un posibil viitor ministru al Muncii, dacă după alegerile din 9 decembrie, PSD va nominaliza titularul acestui portofoliu.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă