22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTenisul de masa a depasit criza schimbului de generatii

Tenisul de masa a depasit criza schimbului de generatii

Schimbul de generatii din lotul feminin de tenis de masa al Romaniei nu va avea influente negative in ceea ce priveste prezenta reprezentantelor noastre la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Desi nu au obtinut inca biletele pentru JO, tinerele Elisabeta Samara (18 ani) si Daniela Dodean (19 ani) sunt foarte aproape de aceasta performanta. Nici la masculin nu stam rau. Jucatorii nostri de top  au atins maturitatea sportiva si prin bronzul adjudecat in cadrul Campionatelor Europene de la Belgrad din acest an, prima medalie cucerita de echipa masculina dupa 47 de ani, au demonstrat ca sunt indreptatiti sa spere in calificarea la JO. De altfel, Adrian Crisan are deja asigurata prezenta la competitia din China gratie pozitiei sale in clasamentul Mondiale (nr. 29). Cristinel Romanescu, prese-dintele Federatiei Romane de Tenis de Masa, este convins ca nu vor fi probleme cu calificarea romanilor la JO de la Beijing.

» Actuala echipa reprezentativa a Romaniei are in componenta tinere care nici n-au implinit 20 de ani. Pot spera sa ajunga la Beijing?
– Fara discutie. Este adevarat ca atat Elisabeta Samara, cat si Dana Dodean sunt foarte tinere, dar sunt extrem de talentate si au inregistrat o ascensiune rapida. Anul acesta ambele au urcat in ierarhia mondiala cu cate 50 de locuri si au sanse mari sa se califice la Olimpiada gratie pozitiei in ierarhia mondiala (n.r. – Dana Dodean este nr. 43 mondial, iar Eliza Samara 68). Este adevarat ca doar primii 20 clasati obtin accesul direct, dar fiecare tara are dreptul sa inscrie doar trei sportivi in competitia olimpica, iar primele locuri sunt acaparate de asiatice. China, de pilda, are in momentul de fata sapte reprezentante in primele 20 de pozitii. In plus, jucatoarele noastre vor mai participa la o serie de concursuri, unde vor putea acumula puncte care sa le permita ascensiunea in topul mondial.

» Mihaela steff este cel mai bine cotata romanca in tenisul de masa mondial care insa nu mai reprezinta Romania in competitiile internationale. Nu puteti s-o convingeti sa revina la nationala?
– Intr-adevar absenta Mihaelei steff din lotul nostru reprezentativ este marea noastra tristete. Din punctul meu de vedere am facut tot posibilul pentru readucerea ei la nationala, dar a refuzat fara sa dea prea multe explicatii. stim insa ca au existat divergente cu antrenorul, dar orice sportiv trebuie sa se supuna regulilor. Speram totusi ca Mihaela steff sa-si doreasca din nou sa lupte pentru Romania.   

» Baietii au mai multe sanse sa ajunga la intrecerile Olimpice?
– Adrian Crisan (n.r. – numarul 29 mondial) este deja calificat iar Andrei Filimon si Constantin Cioti au sanse mari (n.r. – Filimon ocupa pozitia 82, iar Cioti 100). Daca vor  merge toti trei la Beijing, ne vom putea inscrie si in concursul pe echipe.

» Concursul pe echipe constituie o premiera la Jocurile Olimpice.
– Intr-adevar sistemul competitional olimpic s-a schimbat, intrecerile de dublu fiind inlocuite cu cele pe echipe. De fapt, din aceasta cauza s-a complicat un pic  sistemul de calificare.

» Tenisul de masa va fi unul dintre sporturile care  vor simti cel mai acut ca Jocurile Olimpice se desfasoara in China?  
– Cu siguranta. Ganditi-va ca sunt peste 13 milioane de jucatori legitimati, iar atmosfera din salile de joc va fi clocotitoare. Vom merge sa ne batem in patria tenisului de masa. Va fi extrem de greu, dar asta nu inseamna ca suntem speriati si vom depune armele.

» Banuiesc ca nu ne putem gandi la medalii!
– Nu. Trebuie sa fim realisti. Ar fi absurd sa spunem ca atacam podiumul. Speram insa sa facem o figura frumoasa. Sa nu uitam ca la Campionatele Mondiale de la Zagreb, Elisa Samara si Dana Dodean au fost singurele europence care au ajuns in primele opt jucatoare ale lumii. In plus, specialistii au ramas surprinsi cat de bine se descurca fetele noastre in fata asiaticelor. Marele adversar este insa, ca pentru toata lumea de altfel, sindromul chinezesc, intre ghilimele fie spus. Adica jucatorii se considera batuti dinainte sa inceapa meciurile contra asiaticilor. Noi am luptat din rasputeri sa eliminam acest prejudiciu si am realizat un pas mare. Daca Elisabeta Samara se afla pe primul loc in topul mondial al junioarelor, inseamna clar ca este si deasupra chinezoiacelor, deci complexul poate fi depasit.
–  Succes! 

Cele mai citite

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă