18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialTENIS. Un constănţean a cucerit Barbados

TENIS. Un constănţean a cucerit Barbados

Tenismanul constănţean Cristi Pletea continuă să facă furori la nivel mondial. Puştiul ajuns pe locul 1 în lume la începutul acestui an a revenit fantastic după o perioadă mai puţin fastă şi a devenit singurul sportiv european prezent la ITTF Cadet Challenge care vine acasă cu trei medalii: aur, argint şi bronz.

Înger şi demon în competiţia pe echipe, Cristi s-a revanşat cu stil în probele individuale şi şi-a depus deja candidatura la o medalie în cadrul Campionatului Mondial de tenis de masă de cadeţi, desfășurat în Shanghai.

 

Argint

Cronologic, Cristi Pletea şi-a trecut în palmares mai întâi medalia de argint, la proba pe echipe. Excelent în faza grupelor, unde a obţinut patru succese, şi în semifinale, unde a adus două puncte echipei continentale, Cristi a clacat neaşteptat în finala cu Asia, şi a înregistrat două dintre cele trei eşecuri ale Europei. Evoluţiile sale au fost însă foarte bune, iar ceea ce a urmat a demonstrat că întrecerea echipelor a fost doar încălzirea. Eşecul din meciul cu japonezul Yuko Kizukuri, avea însă să-l urmărească până în finala de dublu, japonezul dovedindu-se o piază rea atât pentru Cristi, cât şi pentru un alt produs al LPS Constanţa, Andrei Putuntică.

Bronz

Proba individuală a fost o demonstraţie de forţă pentru Cristi. Trimis într-o grupă cu cei mai promiţători tenismani din Caraibe, America de Nord şi Africa, elevul lui Stelian Haşoti nu a cedat decât un set, calificându-se en fanfare pentru faza eliminatorie, acolo unde a continuat să impresioneze. În primul tur, căruia i-au supravieţuit 3 dintre europeni, Cristi l-a eliminat fără probleme pe peruanul Juan Liyau, jucător cu origini asiatice, după modelul din tenisul de masă feminin. În sferturi, victimă i-a fost americanul Jack Wang, iar succesul, 4-1, a devenit şi mai important după ce Artur Abulev şi Egemann au părăsit, la rândul lor, competiţia.

Rămas singur cu trei asiatici (Kanak Jha reprezintă SUA), Cristi s-a luptat ca un erou în semifinala cu niponul Kizukuri, a condus cu 1-0 şi 3-1, dar a cedat în prelungirile setului decisiv, mulţumindu-se cu medalia de bronz şi locul 4 după eşecul din faţa lui Jha, într-o partidă care a contat doar în ierarhia mondială.

Aur

Două medalii în Barbados ar fi fost suficient pentru ca Pletea să fie declarat cel mai bun sportiv din delegaţia europeană, dar competiţia de dublu i-a adus şi cea mai mare satisfacţie. În pereche cu basarabeanul Putuntică, fost coechipier până în vară, Pletea a reuşit, iarăşi, un parcurs de senzaţie, iar cei doi s-au răzbunat şi pe Kizukuri (îl eliminase pe Putuntică), furându-i niponului şansa de a-şi dubla aurul din proba pe echipe, dar şi lui Minha Hwang şansa de a-şi trece în palmares o triplă de aur.

Cei doi au beneficiat de un abandon în optimi, apoi au mai cedat un singur set, în semifinale, şi au devenit astfel campionii din Caraibe, un trofeu meritat pe deplin de puştiul constănţean.

Cum a ajuns în Caraibe

Deşi privit ca un tenisman cu o valoare mult peste media cadeţilor de pe bătrânul continent, Cristi a ajuns în lotul Europei abia după evoluţiile strălucite de la concursul Top 10 Europe, concurs pe care l-a câştigat cu bilanţ 7-2. Succesul reuşit luna trecută l-a propulsat astfel în echipa de patru a Europei care mergea la ITTF Cadet Challenge, şi chiar în postura de lider al echipei.

VIITOR

Shanghai

Pentru Cristi Pletea, următorul turneu la care participă poate fi cel mai important al anului. Ultimele 4 reuşite (medaliile din Barbados şi aut-ul de la Top 10 Europe) îl obligă la Shanghai, acolo unde cei mai buni cadeţi din lume se vor înfrunta în cadrul Campionatului Mondial. Cristi e singurul român calificat, dar lista cu jucători europeni este foarte “populată”, astfel că misiunea lui nu va fi deloc uşoară. Printre rezerve se regăseşte şi Rareş Şipoş, dar şansele sale de a prinde concursul sunt destul de mici.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă