11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTendinţe în ambientarea băii: 6 exemple din culturi diferite

Tendinţe în ambientarea băii: 6 exemple din culturi diferite

Este un fapt cunoscut că  un accent din ce în ce mai mare în domeniul amenajărilor de interior este pus pe spaţiul dedicat băii. Această funcţiune este văzută acum din mai multe puncte de vedere în care funcţionalitatea şi designul ocupă locul principal.

 Mutaţiile legate de stilul de viaţă, prin care baia este privită ca o oază de relaxare dar şi prin prisma factorului ecologic, precum şi tradiţiile culturale  locale  aduc cele mai noi inovaţii în conceperea băilor. Toate aceste tendinţe vor fi descoperite pe viu la expoziţia ISH, cel mai mare eveniment mondial dedicat instalaţiilor din clădiri şi care se va desfăşura în perioada 10 -14 martie 2015 la Frankfurt. Târgul, organizat la Centrul expoziţional din acest oraş, va beneficia de cel mai mare showroom la nivel mondial, ISH WATER, în care se vor prezenta ultimele dezvoltări care completează gama de design high-tech şi high+end, şi anume, soluţiile prezentate de designeri de renume, dar şi tehologii sustenabile în domeniul băilor. De altfel, tema aleasă pentru această secţiune este emblematică: interior + tehnologie = design şi funcţionare în armonie. Alte teme abordate în această secţiune includ utilizarea eficientă a apei ca resursă, igiena precum şi soluţii pentru necesităţi speciale.

6 băi, 6 culturi şi tendinţe diferite

Aşa cum am arătat, designul şi stilul de viaţă legat de baie diferă de la o zonă la alta, de la o cultură la alta, tradiţiile jucând în acest caz un rol important, iar ISH este locul ideal pentru prezentarea tuturor tendinţelor care guvernează amenajarea şi ambientarea spaţiilor dedicate băii. Vom trece în revistă 6 din cele mai interesante tendinţe legate de diferite zone culturale cu tradiţie.

În Statele Unite piaţa pe sectorul băilor cunoaşte o puternică ascensiune, băile de lux pentru case exclusiviste fiind cele care imprimă această tendinţă. Conform experţilor imobiliari, în prezent, baia principală reprezintă “giuvaerul coroanei” pentru casă iar din acest motiv cererea pentru băi elitiste este în continuă creştere. Acestea pot atinge dimensiuni de chiar 100 mp în cazul apartamentelor de lux şi a penthouse-urilor din oraşe ca New York, cada în formă de ou, fiind plasată în centru, rămânând astfel spaţiu suficient pentru chiuvete şi duşuri XXL. Mobilierul şi accesoriile, cu forme pure şi geometrii minimaliste, sunt combinate cu culori luminoase şi crom lustruit, oferind o ambianţă foarte modern.

În Extremul Orient viaţa este diferită iar marea provocare pentru designeri este să încorporeze multifuncţionalităţi în baie  pe spaţii foarte mici. Acesta este cazul în special în oraşe mari, cum este Tokyo, unde se înregistrează o mare criză a spaţiului locuibil. În orice caz se păstrează tradiţionalele băi în care spălatul se face şezând şi permiţând utilizatorului să se afunde până la gât. În băile moderne din Japonia predomină albul precum şi formele estetice simple şi delicate.  Acestea se aplică şi în cazul mobilierului, dulapurile fiind customizate şi realizate din lemn de esenţe nobile cu origini asiatice. Closetul este în mod invariabil plasat în alt loc decât sala de baie.

În schimb în China, în oraşe cosmopolite, cum este Shanghai, tradiţiile legate de baie încep să fie din plin combinate cu tendinţele de glamur şi influenţele stilistice occidentale şi arabe.  Bateriile aurite şi picioarele de leu la cada de baie simbolizează puterea, în timp ce modelele florale Art Deco evocă eleganţă. Deseori se practică mobilier foarte scump într-o interpretare modernă a opulenţei.

La Sydney se practică aşa-numita “sustenabilitate estetică” prin utilizarea de materiale naturael şi păstrarea unei balanţe cât mai corecte între funcţionalitate şi lux. În designul de interior se întâlneşte deasemenea un mix de influenţe culturale – europene, asiatice şi americane – care, la sălile de baie se traduce prin linii drepte, fitinguri albe, piese de lemn şi plăci de faianţă lucrate manual, multă lumină. Culorile sunt cele tipice australiene sau adaptate mediului.

În Sao Paulo deseori băile caselor sunt deschise către grădină, mai ales că şi clima permite acest lucru. Un amestec între beton, piatră naturală, mozaic ceramic  tradiţional şi lemn de nuanţă închisă oferă un cadru perfect pentru forme minimaliste şi duşuri extra largi.

Casele din Germania prezintă mai multe băi, inclusiv cele pentru copii. Fitingurile albe şi liniile drepte sunt predominante. Accesoriile colorate, mobilierul din lemn, ceramica, toate creează o ambianţă caldă, termenul cosy ilustrând-o cel mai adecvat.

 

 

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă