19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTenarisSilcotub disponibilizeaza 150 de angajati

TenarisSilcotub disponibilizeaza 150 de angajati

Cea mai mare parte dintre viitorii somei lucreaza, in prezent, la fabrica din Zalau.

150 de salariati ai celor doua unitati pe care Tenaris le are in Romania – Silcotub Zalau si Donasid Calarasi – vor ramane fara un loc de munca in perioada urmatoare, din cauza problemelor aparute pe fondul crizei mondiale. Cele mai multe persoane ce vor fi disponibilizate, respectiv 110, provin de la fabrica de tevi din Zalau. "Am avut o intalnire cu conducerea TenarisSilcotub, in cadrul careia ni s-a adus la cunostinta ca 110 angajati zalauani urmeaza sa fie disponibilizati", a declarat Ionel Ciunt, prefectul judetului Salaj. Compania a inceput un program anti-criza inca de la sfarsitul anului trecut, cand activitatea fabricii din Zalau a fost intrerupta intre 19 decembrie si 5 ianuarie. Atat in februarie, cat si in martie, personalul de aici a lucrat intre una si trei saptamani, in functie de sectorul de productie in care sunt incadrati. In plus, oamenii vor participa la diverse cursuri organizate in unitate. Fiecare angajat va intra, o saptamana, in somaj tehnic.

Conform declaratiilor prefectului, procesul de disponibilizare a celor 110 zalauani va incepe la mijlocul lunii martie, insa disponibilizarea efectiva va fi realizata numai dupa parcurgerea etapelor legale, obligatorii in situatii de acest gen. Ionel Ciunt a mai spus ca reprezentantii companiei au dat asigurari ca vor continua programul de investitii, dar si ca, daca va fi nevoie, cei disponibilizati vor fi rechemati la munca.
Potrivit contractului colectiv de munca pe unitate, in cazul concedierilor colective, persoanele vizate primesc minim 60% din ultimul salariu, pentru fiecare an de vechime in munca, ca plati compensatorii, sustine Alexandru Rus, liderul Sindicatului "Metalurgistul" din Silcotub Zalau. Reprezentantul salariatilor a mai spus ca fabrica de tevi se confrunta cu o criza acuta, iar productia a scazut la 40%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă