8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialTeme clasice în pictura modernă

Teme clasice în pictura modernă

Un nou sezon expozițional al Casei de licitații Goldart – Ghilduș se deschide în 14 septembrie cu această primă licitație a toamnei, ce reunește o gamă variată de lucrări,  cu o tematică  complexă, atotcuprinzătoare.

Oferta în materie de artă decorativă invită la o călătărie pe trei continente, cu contrastele și savoarea lor culturală specială:  piese semnate de prestigioase manufacturi europene, câteva piese rafinate  de tradiție japoneză, dar și rare piese africane din fildeș, os sau malahit. Câteva piese de mobilier de ratan, de inspirație franceză, pentru terasă, ne invită la a ne bucura de frumusețea grădinii autumnale.

O multitudine de nume importante ale artei românești, epoci și stiluri diferite acopera tematica artistică a ultimului secol.

Peisajul, temă predilectă a picturii secolului trecut, ne descoperă atât atracția pictorilor români pentru universul satului autohton cât și fascinația față de spațiul mediteranean, cu lumina sa specială. Veneția, imagini din Paris, Balcic, toate sunt cu măiestrie surprinse în opere semnate de: Dan Ialomițeanu, Gheorghe Ionescu Sin, George Catargi, Ligia Macovei, Dan Băjenaru, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Mihai Adamiu, Ion Vlasiu, Adam Bălțatu, Henry Visconte.

O altă temă generoasă este personajul: nudul, portretul sau compoziția, influențate de epoci și de viziunea stilistică a fiecărui pictor: clasicizat cum ar fi în lucrările semnate de Aurel Bordenache, Nicolae Vermont, Maria Ciurdea Steurer , Eugen Urbansky, sau modernist, reinterpretat sub diferitele influențe ale momentului, cum sunt cele semnate de Wanda Sachelarie Vladimirescu, Ovidiu Oprea, Niculina Dona Delavrancea, Lia Szasz, Dan Băjenaru.

Cea de a treia temă importantă a picturii este natura statică, măiestrit surprinsă de Constantin Bacalu, Dan Băjenaru, Constantin Blendea, Nuni Dona, Sabina Negulescu Florian, etc.

Expoziția poate fi vizitata în fiecare zi între orele 09.00-17.00, sâmbătă 12 septembrie între orele 11.00-15.00 și luni, 14 septembrie, orele 09.11-19.00 la sediul Casei de Licitații din Intr. I. L. Caragiale nr. 1.

 

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă