25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTelemedicina, înlocuitor al asistenţei medicale în Deltă

Telemedicina, înlocuitor al asistenţei medicale în Deltă

Închiderea spitalelor mici şi neperformante continuă să facă valuri în judeţul Tulcea. Aurel Dimitriu, primarul oraşului Sulina, susţine că nu va accepta ca singurul oraş din Deltă să rămână fără spital. „Am promisiuni că Ministerul Sănătăţii va reveni asupra deciziei de închidere a spitalului din Sulina. Indiferent de decizia ministerului, voi refuza să transform spitalul în cămin de bătrâni”, a declarat primarul Dimitriu. Nici primarul oraşului Babadag, Ion Dardac, nu acceptă ca urbea pe care o conduce să rămână fără spital, chiar dacă acesta nu are medici specialişti şi funcţionează doar ca unitate de primire a bolnavilor, pentru a fi transferaţi imediat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea.

Primarii localităţilor tulcene rămase fără spitale fac demersuri pentru a obţine revocarea măsurii luate de Ministerul Sănătăţii, iar ministerul îi ameninţă că după 1 aprilie aceste spitale nu vor mai avea contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, urmând ca finanţarea serviciilor medicale în respectivele unităţi medicale să se facă exclusiv de către primării. Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea susţine decizia ministerului în privinţa desfiinţării celor două spitale şi transformarea lor şi a jumătate din imobilul în care funcţionează spitalul Măcin în cămine de bătrâni. Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea, spune că „judeţul Tulcea are nevoie de astfel de cămine, iar amenajarea lor va fi susţinută cu fonduri guvernamentale, conform unui act normativ adoptat recent de Executiv”.

Telemedicina, extremă urgenţă!

Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor, a declarat la Tulcea că a „purtat discuţii cu ministrul Sănătăţii pentru extinderea telemedicinei, de la cele câteva centre în care a fost implementată anul trecut, la cât mai multe zone”. „Delta Dunării este o zonă izolată unde telemedicina ar fi de mare folos şi vom acţiona pentru a o folosi cât de curând”, a adăugat ministrul. Specialiştii susţin că există condiţii pentru utilizarea telemedicinei în Deltă. Majoritatea localităţilor din această zonă au acces la internet. Serviciul de Ambulanţă Tulcea are o flotă navală pentru intervenţii bine pusă la punct, pe care ar putea fi implementat sistemul de telemedicină pentru intervenţii de urgenţă prin conectarea prin internet a ambulanţelor navale la un spital de urgenţă care are implementat sistemul de telemedicină.

Un impediment, lipsa medicilor

Există însă un impediment major în privinţa cabinetelor medicilor de familie din Deltă, care ar fi trebuit să fie interconectate la acest sistem. În majoritatea localităţilor din Deltă nu există medic de familie cu activitate permanentă. Serviciul medical respectiv este asigurat de medici din alte localităţi care trec doar o dată pe săptămână pe la cabinetul din Deltă pentru a scrie reţete. În celelalte zile, la cabinetele medicale de familie din aceste localităţi izolate lucrează doar asistenţi medicali. Excepţie face doar oraşul Sulina unde există trei medici cu domiciliul stabil în această localitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă