20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTelefonul, parghie de manipulare

Telefonul, parghie de manipulare

Sunt o serie de emisiuni – divertismente sau dezbateri politice si de tot felul -, unde se cersesc provocator apelurile telefonice ale spectatorilor. Fie ca aceasta cerseala se numeste televoting sau SMS, pagubeste telespectatorii de cateva zeci de centi (TVA inclus) si ascunde, de fapt, o perfida manipulare.
De la televiziunea dintr-o debara, la Antene, Realitatea si televiziunea publica, metoda asa-zisului dialog interactiv cu telespectatorii provocati sa raspunda la o intrebare cu "da" sau "nu", ori sa indice o preferinta muzicala e in mare voga, dar miroase tare urat a pacaleala.
Daca la o televiziune de gang primeaza acest fenomen mai numit si  SMS, adica apel telefonic, e alarmant ca el a ajuns sa functioneze pana si la televiziunea publica, acel post caruia obligatoriu ii platim lunar o taxa, chiar daca se afla ca audienta dupa canalul TV din garsoniera. Ne uitam sau nu la TVR, taxa tot o platim! Mai nou, nemaiavand cu ce sa-si umple spatiul de emisie, TVR 1 a inventat selectia pentru Cerbul de Aur de la Brasov, reinviat dupa doi ani de lesin, si ajuns la varsta de 40 de ani. Selectia nationala e facuta dupa tipicul celei de la Eurovision, cu mici, dar esentiale si ciudate modificari. Patru saptamani dureaza aceasta selectie care ocupa spre miezul noptii, duminica, spatiul de emisie de la TVR 1.

 

Emisiunea se numeste "Taverna estival(a)", si cu surle si trambite era anuntata a fi moderata, prezentata, de stimatii domni Berti Barbera si Iulian Vrabete. In mod inexplicabil, Berti Barbera, un specialist in ale muzicii usoare pretuit, a disparut la debutul selectiei, iar locul i-a fost luat de Alina Sorescu. Poate s-a considerat ca are experienta in domeniu, dupa ce a inlocuit-o pe Daniela Nane la prezentarea selectiei de la Eurovision! Pana la urma pentru "o mana de ajutor" strict necesara, Berti Barbera a fost cooptat sa prezinte formatiile concurente alaturi de ce doi. Trei duminici, TVR 1 provoaca insomniacii sa aleaga prin televoting la miezul noptii, cate doi concurenti, din cei sapte ambitiosi, ce vor mer-ge la finala finalelor din 10 august. Dupa regulile Eurovision-ului, selectia se face prin combinarea preferintelor publicului exprimate prin televoting si notate, cu cele ale unui juriu. Numai ca, de asta data, notele juriului specialist raman anonime, se face doar suma lor, si telespectatorul nu mai stie pe cine sa aplaude sau sa blameze din juriu pentru nota acordata concurentului pentru care el si-a exprimat optiunea prin acel blestemat de televoting. Ca de obicei, la prima selectie s-a blocat calculatorul care comunica televotingul, combinat apoi cu notele juriului.

 

Cei sapte concurenti au cantat cate doua melodii, fiecare cum a putut, mai mult rau decat bine. Erau majoritatea niste fete palide, "manifestarea artistica" a dansilor era batraneasca, unii se sprijineau pe prestatia catorva dansatori amatori, melodiile erau fade. Singura mai acatarii parea a fi Yasmina, inzestrata cu un glas special. La televoting, culmea, Yasmina cu chiu cu vai a obtinut peste 60 de voturi, fiind ultima, in vreme ce o doamna care confunda Cerbul de Aur cu un spectacol de opereta a cucerit peste 900 de voturi! S-a blocat si calculatorul! A intrat atunci in scena juriul care s-a chinuit sa promoveze trei nume printre care si Yasmina. N-a reusit decat sa anuleze televotingul fabulos al doamnei cu pretentii de solista de opereta si sa trimita in finala selectiei pe Dragos Chircu si pe "provincialul" Ionut Ungureanu. Manipularea prin televoting la aceasta emisiune a scartait rau de tot si a aratat cum se pot pacali cei care pun mana pe telefon ca sa-si exprime optiunile. "Taverna estival(a)" oricum este o facatura, o emisiune de conjunctura ca sa umple grila de vara, o noua dovada ca postul public se afla in degringolada si nu mai are profesionisti inventivi sau nu-i foloseste pe cei care inca, nu au emigrat la alte canale TV.

Mai grava este manipularea ce provoaca la SMS contra cost, fireste, de la dezbaterile politice pe cei cu telefoane mobile. "stirea zilei" moderata de prea mult premiata APTR, Gabriela Vranceanu Firea, arunca zilnic o intrebare si asteapta raspunsurile "da" sau "nu". Ca Antena 3, ca toate Antenele torc dupa preferintele motanului Felix, se stie. Obsesia Antenelor este presedintele Basescu. Ca orice politician acesta isi are simpatizanti si oameni care nu-l suporta. Intr-o emisiune tv obligatorie este insa, echidistanta si echilibrul, ce nu se fac simtite la "stirea zilei". De curand, Gabriela Vranceanu Firea a lansat la o editie a "stirei zilei" intrebarea "A gresit Basescu acceptand amprentarile?". Era vorba de amprentarea celor din taberele nomade din Italia. La sfarsitul emisiunii cand prin SMS erau 53% pentru "Nu" si "47%" pentru "Da", brusc s-au schimbat sondajele, in cateva secunde, si s-a ajuns la 35% pentru "Nu" si 65% pentru "Da".

Amintim ca fiecare SMS costa 0,59 euro! Manipularea a fost evidenta si jenanta pentru un post cu pretentii ca Antena 3. Acelasi post isi spala insa pacatele manipularii de la "stirea zilei" si "Sinteza zilei" prin jurnalele sale informative realizate cu profesionalism, ce pot fi considerate cele mai echilibrate din peisajul vizualului nostru obsedat de senzational.
Nu mai rasplatiti cu SMS-uri si televotinguri cersetorii, e pacat sa va incarcati nota de plata la telefon!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă