19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTelefonul lui Atta, din Hamburg sau din Romania?

Telefonul lui Atta, din Hamburg sau din Romania?

» Cotidianul Libération a dezvaluit ieri existenta unui raport al FBI despre actele si contactele celor 19 teroristi de la 11 septembrie.

» Pe lista convorbirilor sefului operativ al teroristilor, Mohammed Atta, figura un numar presupus a fi din Romania.

» Numarului 040-71-899-042 ii lipseste un 0 pentru a fi din Romania, prefixul 040 apartinand orasului Hamburg.

Cotidianul francez Libération a scris ieri ca a intrat in posesia unei copii a unui raport de 198 de pagini intitulat Twinbom-Pentbom al FBI care descrie activitatile si conexiunile celor 19 teroristi responsabili de atacurile de la 11 septembrie 2001 in perioada de dinaintea atacurilor.
Potrivit Libération, "pe lista telefoanelor pe care seful operativ al misiunii teroriste, Mohammed Atta, le-a folosit figureaza si un numar din Romania, fara ca rezultatele eventualelor cercetari asupra acestei informatii sa fie cunoscute". Aceasta afirmatie a declansat o serie de declaratii contradictorii la Bucuresti si s-a dovedit a fi in final o gafa de proportii. Potrivit postului RFI, care citeaza surse familiare cu raportul FBI, numarul de telefon este 040-71-899-042. Prefixul Romaniei este 040, in vreme ce prefixul orasului Hamburg, unde s-a aflat cartierul general al celulei Al Qaeda conduse de Atta, are prefixul 040. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a declarat RFI ca cifrele care urmeaza prefixului nu au apartinut niciodata unui post telefonic romanesc. Potrivit RFI Romania, un responsabil al ziarului Liberation a declarat ca va fi publicata o rectificare. Cu toate acestea, jurnalistii francezi au dat vina pe autorii americani ai raportului, desi nu este limpede daca speculatia ca numarul ar fi fost romanesc figureaza in raport ori a fost opera jurnalistilor de la Libération.
In acest context, sunt cu atat mai greu de inteles declaratiile lui Ioan Talpes, care a afirmat ca existenta acestui telefon era cunoscuta conducerii Romaniei si, mai mult, a fost cercetata de SRI.

Talpes: "CSAT a stiut"
Fostul consilier prezidential si director al Serviciului de Informatii Externe Ioan Talpes a declarat ca, din cate isi aminteste, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a stiut despre faptul ca Mohammed Atta a avut convorbiri cu un numar de telefon din Romania si, de asemenea, ca autoritatile au luat "masuri informative". Talpes a declarat ca "CSAT a fost informat si au fost luate unele masuri de culegere de informatii, in scopul aflarii identitatii persoanei din Romania care detinea acel numar de telefon. Parca au si gasit pe cineva, dar nu mai stiu exact. Au trecut sase ani, dar daca imi amintesc bine, s-a stiut despre asta, s-a discutat, s-au luat masuri de culegere de informatii. Insa a trecut multa vreme, iar chestiunea era, oricum, una colaterala", a spus Talpes.
Pe de alta parte, Talpes a precizat ca Serviciul Roman de Informatii a efectuat cercetari in legatura cu numarul de telefon si ca are cunostinta despre anumite discutii care au existat in cadrul departamentului la vremea respectiva si ca SRI a efectuat cercetari, dar nu isi mai aminteste rezultatele acestora. "In orice caz, nu imi amintesc sa fi fost socante. In acelasi timp, s-ar putea ca cercetarile sa fi dus la niste informatii foarte importante, profesioniste si care sa fi fost administrate numai in relatia cu serviciile americane", a subliniat Talpes. Motivul pentru care acest subiect nu a ajuns in mass-media romanesti la vremea respectiva este ca "titularul cercetarilor erau serviciile de informatii americane".

Iliescu: "Habar n-am!"
Medar: "Nu stiu nimic!"
Fostul presedinte Ion Iliescu a negat ca ar fi primit vreo informatie in legatura cu telefonul misterios: "Habar n-am avut de acest lucru. Pentru prima data aud. Nu stiu nimic, nici vorba. Nu stiu de unde stie Talpes. Sunt milioane de telefoane private in Romania", a spus Iliescu. La randul sau, Sergiu Medar, fost sef al serviciilor de informatii militare si fost consilier prezidential al presedintelui Basescu, a declarat ca nu stie nimic despre acest subiect si a negat ca s-ar fi discutat vreodata in CSAT.

Nastase: "Poate ca Talpes are memoria mai buna ca a mea"
Nici fostul premier Adrian Nastase nu isi aminteste ca in CSAT sa se fi discutat despre telefonul lui Mohammed Atta. "Poate ca domnul Talpes are o memorie mai buna decat a mea", l-a ironizat Nastase pe adversarul sau.

Ancheta deturnata

libération incearca sa demonstreze faptul ca datele raportului au fost mai mult ignorate, dupa ce fusesera adunate intr-un timp-record, in ciuda faptului ca furnizau piste ce ar fi impus o continuare obligatorie a investigatiilor. Apar numere de telefoane, deplasari, operatiuni bancare, intalniri cu complici si cu prieteni, adrese utilizate si alte elemente care ar fi trebuit sa declanseze noi investigatii. In opinia ziarului, nici numarul de contact din Romania, nici alte numere de telefon nu au dat nastere la alte investigatii care ar fi putut scoate la lumina activitatea unor complici sau intinderea reala a retelei teroriste. Explicatia ziarului este ca administratia americana ar fi abandonat metoda continuarii procedurilor juridice, fiindca echipa de la Casa Alba luase deja decizia campaniei militare din Irak. Urma doar sa se stabileasca repede o legatura intre acest grup terorist si regimul lui Saddam, pentru ca interventia militara sa para o replica data atentatelor. (D.F.)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă