3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialTehnici de aplicare a vopselelor cu efect decorativ

Tehnici de aplicare a vopselelor cu efect decorativ

O soluţie pentru finisarea pereţilor o constituie crearea efectelor decorative. Pereţii atipici, cu decoraţiuni bogate, în alternanţă cu pereţii monocromi sunt foarte la modă în ultimii ani.

Destul de des proprietarii de locuinţe preferă în locul unei vopsele lavabile simple, lazuri sau vopsele decorative structurate ce permit obţinerea unor decoruri atrăgătoare, utilizând unelte uşor de manevrat.

Vopselele pentru efecte decorative oferă o mare varietate de compoziţii şi culori. Multe modele prezintă avantajul de a diminua micile imperfecţiuni ale peretelui, mascând fisurile.

Ele necesită nu atât îndemânare la aplicare, cât un ochi format pentru a asigura uniformitatea modelului, a nuanţei etc. De aceea, dacă nu aţi mai aplicat astfel de vopsele, e bine să faceţi mai întâi câteva teste pe plăci din gips-carton pentru a vă familiariza cu produsele şi cu modul de aplicare al acestora. Pentru aplicare, se pot folosi ustensile precum: drişca, buretele, pensula, spatula din plastic, trafaletul texturat, şpaclul etc. – toate acestea conferind zugrăvelii un model bine definit.

Trebuie să ţineţi cont de timpul de uscare al produsului, astfel încât să vă stabiliţi un ritm de lucru precis. Unele vopsele se usucă mai greu şi permit un timp de aplicare mai îndelungat – aşa cum este pasta decorativă care se aplică cu drişca şi care poate fi întinsă timp de şase ore – , altele, dimpotrivă, au un timp scurt de punere în operă.

Lucraţi progresiv, în suprafeţe de 2-3 mp şi aveţi grijă să nu întrerupeţi aplicarea de pe o zi pe alta la mijlocul unui perete, deoarece, racordările dintre diverse porţiuni se vor observa. Suprafaţa suport trebuie să fie stabilă, uscată şi dură pentru finisarea cu vopsea sau tencuială. Una din cele mai des întâlnite tehnici este finisarea decorativă în două culori. Iată cum se procedează:

1Cu fierul de glet, se întinde într-un strat de fond vopsea decorativă lavabilă opacă, într-o culoare. Mişcările de aplicare a vopsele sunt neregulate, de sus în jos.

2Se aplică apoi un al doilea strat de vopsea opacă într-o altă culoare. Folosind fierul de glet, aplicarea se face prin tuşe ici şi colo, în sens contrar celui în care a fost întins stratul de fond.

3Se continuă aplicarea celui de-al doilea strat, astfel încât să se obţină o suprafaţă în care cele două culori să se întrepătrundă.

4După aplicarea fiecărei tuşe se curăţă cu şpaclu surplusul de vopsea care rămâne pe fierul de glet. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă