6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialTeatrul de calitate nu a resimtit criza

Teatrul de calitate nu a resimtit criza

» Reprezentantii teatrului constantean spun ca in salile de spectacole nu bate asa tare vantul crizei financiare.
» Lumea vine, in general, la teatru, atunci cand pe afisele din oras isi (re)vad actorii preferati, cu toate ca preturile unor spectacole sunt cam piperate.   

La teatrul de stat din Constanta se joaca de trei ori pe saptamana, in weekend, spectacole diferite. Fiind un teatru de repertoriu, institutia de cultura ofera constantenilor genuri diverse ca text si viziune regizorala. "Publicul are de unde alege", precizeaza secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian. Asadar, se joaca muzical, comedie, drama psihologica sau teatru contemporan. O piesa de teatru se joaca pana la epuizare daca este ceruta de public, deci atat timp cat este solicitata la casa. Daca timp de o luna-doua nu vor mai fi spectatori sau nu vor mai fi solicitari, piesa respectiva iese din repertoriu sau un spectacol poate fi reluat chiar dupa un an-doi daca este unul de succes. Comedia "Scaiul", de exemplu, se joaca din 2007. Oferta teatrala este bogata, insa constantenii umplu la refuz salile atunci cand se joaca o comedie. "Publicul prefera comediile. Omul doreste sa se relaxeze", precizeaza Anaid Tavitian.

Publicul avizat, in crestere
Secretarul literar al Teatrului de Stat mai spune ca proiectul unic in tara, "Ora de teatru", la care participa actorii Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Luiza Sarivan, Bogdan Bucataru si Florentin Roman, a prins foarte bine in randul elevilor, viitori spectatori avizati. "Din fericire, publicul tanar ne cauta. Acest tip de teatru-lectura in scoli se bucura de un foarte mare succes. In prezent, actorii nostri au primit solicitari de a juca pentru a doua oara in scoli. Foarte multi dintre ei vor deveni niste spectatori avizati si fideli ai teatrului, ceea ce este un lucru extraordinar. De asemenea, invata sa fie dezinhibati, invata sa vorbeasca frumos, sa se miste cu eleganta, pentru ca viata te pune in fel de fel de situatii in care trebuie sa fii si "actor". La teatru soseste si public de varsta a treia, despre care Anaid Tavitian spune ca este un "public deja fidel al teatrului constantean, care cunoaste actorii.

 

Un public care cauta si text, cauta si actor". Un lucru interesant este si faptul ca actorii nu isi incheie personajul in momentul in care are loc premiera. "Niciodata spectacolul nu este acelasi. Dupa premiera, fiecare actor isi redescopera rolul si il imbogateste. Asta mi-au spus-o toti actorii, din diferite generatii", conchide Anaid Tavitian. La Teatrul de Stat, un bilet costa 20 de lei in sala, 15 lei la balcon si 10 lei pentru studenti, elevi si pensionari, iar in cazul premierelor biletele se vand cu 30 de lei pentru un loc in sala si 20 de lei, pentru un loc la balcon.

Oferte speciale pentru elevi si la Casa de Cultura
si la Casa de Cultura oferta de spectacole este una bogata. Aici urca pe scena actori din toata tara. Preturile biletelor se incadreaza intre 40 si 100 de lei. "Vine lumea. Nu da pe afara, cum era anul trecut, in primavara, dar anul acesta fata de toamna am pornit foarte bine. "Cafeneaua" si "Desculti in parc" s-au jucat cu casa inchisa. E cam piperat biletul, dar salile sunt pline", spune directorul Casei de Cultura, Gheorghe Ungureanu. Managerul constantean cauta sa multumeasca pe toata lumea. Este atent la cererile publicului si face tot posibilul sa aduca actorii indragiti. Iar pentru tineri are oferte speciale.

Comedia, genul preferat
"Constantenii sunt foarte sensibili la piesele bune de teatru cu actori buni. Ma bucur ca vad si tineret la piesele de teatru. Am inceput sa dau bilete si in scoli, locuri limitate, doi pe un bilet. Tinerii au inceput sa guste teatrul. Am vazut ca le place. Daca inveti copilul sa vada piese de teatru bune, il atragi, iar el mai vine si venind devine un om al teatrului. Am adus mai mult genul comediei. Ma feresc sa aduc drama ca si asa viata noastra este o drama. Drama mai putin." Directorul Casei de Cultura, Gheorghe Ungureanu

Pirandello si Molière
Teatrul de Stat este pe ultima suta de metri cu repetitiile pentru "Omul, bestia si virtutea", de Luigi Pirandello, in regia lui Bogdan Caragea. Piesa marelui dramaturg contemporan va avea premiera in aceasta luna. La acelasi teatru vor incepe apoi repetitiile pentru "Bolnavul inchipuit", de Molière, in regia lui Cristian Gheorghe. Pe scena Casei de Cultura este asteptat, pe 15 martie, la ora 19.00, maestrul Radu Beligan, care va juca in "Egoistul" de Jean Anouilh, o piesa autobiografica. Pe 23 martie, la ora 19.00, constantenii sunt invitati, la Casa de Cultura, pentru a-l revedea pe Claudiu Bleont, alaturi de 23 de actori, in piesa de teatru "Amadeus".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă