13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialTeapa mecanizata pentru CNH

Teapa mecanizata pentru CNH

Compania Nationala a Huilei Petrosani nu a finalizat o investitie de opt milioane de euro, desi termenul limita a expirat deja
Investitia de la EM Lupeni, realizata de firma Kopex din Polonia, pare sa nu se mai termine. Astfel, desi termenul limita a expirat, investitia este departe de finalizare.
Sindicatele sustin ca de vina pentru neimplementarea programului de punere in functiune a complexului mecanizat de la Exploatarea Miniera Lupeni este modul greoi in care au fost alocate fondurile de la Ministerul Economiei si Finantelor. In schimb, surse din interiorul CNH spun ca de vina ar fi si faptul ca firma producatoare s-ar fi aglomerat, pentru ca are de onorat si alte contracte.
«Acest complex mecanizat trebuia sa fie introdus in subteran la 1 aprilie, apoi al 1 iunie, dar fondurile au fost alocate cu intarziere, s-au aprobat greoi. Acum a ajuns transportorul din abatajul mecanizat, ultima piesa care mai trebuia livrata, iar in maximum doua saptamani complexul mecanizat va fi pus in functiune. Aceasta intarziere afecteaza activitatea, pentru ca am fi avut o productie mult mai mare", a precizat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lakatas.
Directorul CNH Petrosani, Daniel Surulescu, nu a putut fi contactat pentru a explica nerespectarea clauzelor contractuale si posibilii vinovati, in ciuda instistentelor noastre, iar raspunsul promis in urma cu o saptamana inca nu ne-a parvenit.
Complexul mecanizat, in valoare de aproape opt milioane de euro, cuprinde 72 de sectii mecanizate, statii de pompe de inalta presiune, o combina de abataj, transportoarele pentru carbunele taiat in abataj, un spargator de bulgari, precum si echipamentul de forta, de comanda, interfonie si dispecerizare. Investitia este considerata extrem de utila si se preconizeaza ca, prin aducerea acestui echipament, productia de carbune de la mina Lupeni va creste de la 2.350 tone/ zi la 3.200 de tone/zi, iar productivitatea muncii la 300 tone/persoana/ an.

AFACERE
Investitie straina
De fapt, aceasta este prima investitie 100% straina din mineritul Vaii Jiului, de dupa 1989, mai ales ca firmele de profil romanesti au fost impiedicate, printr-o clauza stricta din caietul de sarcini, sa participe la licitatie. Potrivit caietului de sarcini, una dintre conditiile obligatorii de participare la licitatie a fost ca furnizarea intregului utilaj sa fie facuta de o singura firma in doua etape, dar nu mai mult de noua luni. Firmele romanesti de profil nu puteau realiza intregul echipament sau, oricum, nu in termenele impuse de contract. Dar, nici cu polonezii ca partener de afaceri,  termenele nu sunt respectate.

Cele mai citite

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...
Ultima oră
Pe aceeași temă