Practicile marilor reţele de magazine în relaţia lor cu producătorii şi modul în care contractele dintre cele două „tabere“ pot fi standardizate la nivel comunitar au intrat din nou în atenţia europarlamentarilor. Dacă la Bruxelles debordează entuziasmul, la Bucureşti părerile sunt împărţite.
Eurodeputaţii din Comisia de Agricultură a Parlamentului European atrag atenţia asupra consecinţelor negative, pentru consumatori, ale hipermarketurilor şi solicită contracte standard la nivelul UE şi un mod transparent de formare a preţurilor pe întreg lanţul, de la fermier şi până la raft. „Facem apel la Comisia Europeană să depună o propunere de lege. Un astfel de cadru legislativ ar clarifica situaţia fermierilor şi ar putea conduce la adoptarea acelor măsuri prin care puterea de negociere a acestora să crească“, susţin membrii Comisiei de Agricultură. Potrivit unui ultim raport al comisiei menţionate, practicile comerciale incorecte îmbracă forme dintre cele mai diferite, cum ar fi impunerea unor taxe fixe pe care producătorii trebuie să le plătească magazinelor pentru a fi menţinuţi pe lista furnizorilor, amânarea plăţilor pentru marfa livrată până la 120 de zile, aplicarea unor discounturi arbitrare ş.am.d.
„România liberă“ i-a întrebat pe eurodeputaţii români din Comisia pentru Agricultură cum văd această chestiune. „Din păcate, în momentul de față, asistăm la poziții dominante ale procesatorilor și retailerilor, care afectează în mod direct producătorii, fiind forțați să vândă la prețuri mici, dar și consumatorii, care sunt constrânși să plătească un preț mai mare comparativ cu alte state“, ne-a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).
El a precizat că raportul cu privire la practicile neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse a fost dezbătut în cadrul comisiilor asociate. „Fiind un raport din proprie inițiativă, procedura standard prevede că formă consolidată după votul în plenară să fie transmisă Comisiei. În programul de lucru al Comisiei pe 2016 există o preocupare în scopul asigurării unei piețe interne mai profunde și mai echilibrate; sunt convins că această inițiativă a Parlamentului European se va regăsi cu siguranță într-o viitoare propunere legislativă a Comisiei“, a precizat el.
Daniel Buda este de părere că o astfel de abordare va avea un efect benefic asupra României și nu numai, dar atrage atenţia că simpla adoptare a unui act normativ nu este suficientă dacă nu va exista o reevaluare a modului de organizare a producătorilor (asociere).
La rândul lui, eurodeputatul ENF (grupul condus de Marine Le Pen) Laurenţiu Rebega spune că, deși prin reforma PAC (Politica Agricolă Comună) s-au introdus anumite măsuri care urmăresc reducerea diferențelor de negociere dintre agricultori şi retaileri, încă ne confruntăm cu un nivel de insuficiență al acesteia. „Personal, continui să consider că această inițiativă trebuie aplicată cu o delimitare clară pe fiecare dintre sectoarele agricole, deoarece există diferențe de fond, care necesită alt tip de abordare contractuală. De exemplu, dacă pentru sectorul laptelui un contract standard protejează mai mult situația financiară a unui producător/colector, pentru alte sectoare o lipsă de flexibilitate contractuală produce o serie de efecte negative pentru furnizori“, ne-a declarat el.
Rebega a precizat că la nivelul UE a fost creat un forum care analizează piața din mai multe puncte de vedere, numit Forum for a Better Functioning Food Supply Chain, care este alcătuit din statele membre şi actorii filierelor.
O decizie ar reduce prețurile
La Bucureşti lucrurile se văd un pic diferit faţă de Bruxelles. Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, spune că o reglementare europeană în acest sens ar reduce preţurile produselor cu până la 20%.
El a denunţat practicile incorecte ale supermarketurilor şi taxele abuzive impuse de acestea, cum ar fi taxa de deschidere de magazin.
Pe de altă parte, Frumosu a semnalat pentru „România liberă“ şi faptul că inclusiv amenzile primite de supermarketuri pentru starea în care se află unele produse li se impută tot furnizorilor, chit că nu sunt din vina lor.
Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, este însă pesimist că se va rezolva ceva. „Parlamentul European, ca şi cel de la Bucureşti, e alcătuit din politicieni care le ştiu pe toate. Cam toate reglementările adoptate mai mult au complicat lucrurile“, ne-a declarat el, avertizând că reţelele de supermarketuri ştiu să facă lobby. „Prin schimbarea unui cuvânt se schimbă totul. Se va schimba acel cuvânt“, a conchis el.