25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTaxa de clawback, în dezbatere la Ministerul Sănătăţii. Ce propuneri au producătorii...

Taxa de clawback, în dezbatere la Ministerul Sănătăţii. Ce propuneri au producătorii de medicamente

Vineri a avut loc la dezbaterea publică la Ministerul Sănătăţii pe tema taxei clawback. Producătorii Internaţionali de Medicamente susţin că taxa clawback propusă de autorităţi reduce şansele de tratament ale pacienţilor nou diagnosticaţi.

Autorităţile vor să taxeze producătorii de medicamente cu un procent de 60% aplicat la tot venitul rezultat în anul 2009 în urma decontării de către stat a medicamentelor compensate şi gratuite.

„Taxarea cu o valoare disproporţionată de 60% va face dificilă susţinerea tratamentelor pacienţilor care se vor îmbolnăvi după intrarea în vigoare a acestei hotărâri. Majoritatea pacienţilor bolnavi de diabet, HIV, cancer, TBC trăiesc în prezent datorită tratamentelor actuale. Nepermiterea niciunei creşteri a consumului de medicamente înseamnă privarea de tratament a pacienţilor nou diagnosticaţi”, susţin producătorii internaţionali într-un comunicat remis romanialibera.ro.

În plus, producătorii avertizează că această măsură va conduce la descurajarea investiţiilor în România pe viitor.

În prezent, din cauza crizei financiare, industria farmaceutică creditează tratamentul pacienţilor în procent de 85% din consumul anual de medicamente (11 luni întârziere la plată), fapt ce va fi foarte dificil de susţinut economic pe viitor în contextul impunerii unei taxe clawback.

În aceste condiţii, Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) propune o alternativă de taxare sustenabilă economic care să conducă la controlul bugetului fără a afecta pacienţii şi se bazează pe taxarea progresivă a creşterii anuale a bugetului de medicamente compensate şi gratuite.

Taxarea progresivă propusă are avantajul de a permite o creştere moderată, în acord cu nevoile de tratament ale pacienţilor şi de asemenea, noile investiţii care vor încuraja dezvoltarea medicamentelor care se dovedesc a fi utile pacienţilor, susţin producătorii. În plus, companiile membre ARPIM promit să contribuie la sprijinirea financiară şi pe viitor a sistemului de sănătate din România.

De asemenea, ARPIM propune încheierea unor acorduri de volum la un an după compensarea noilor produse şi taxarea cu 50% a depăşirilor mai mari de 15% faţă de limitele agreate astfel încât şi pacienţii români să beneficieze în viitor de medicamentele inovatoare care au intrat deja în tratamentul celorlalţi pacienţi din Europa în ultimii patru ani.

„Speram că în urma acestei dezbateri, soluţiile propuse de ARPIM vor fi luate în considerare astfel încât impactul măsurii asupra industriei, şi implicit asupra pacienţilor, să fie unul pozitiv. Speram că autorităţile nu vor repeta erorile din trecut în urma cărora taxa clawback elaborată făra consultări reale în anul 2009 a fost neimplementabilă” afirmă Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele profesionale comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceutice româneşti.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă