16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialTătarii din Crimeea se opun alipirii la Rusia

Tătarii din Crimeea se opun alipirii la Rusia

Conducerea tătarilor din Crimeea a anunţat că va boicota referendumul privind ruperea peninsulei de Ucraina şi alipirea la Rusia, anunţă RIA Novosti.

Refat Chubarov, şeful minorităţii tătare, minoritate care reprezintă 15% din totalul de 2 milioane de persoane, cât numără populaţia regiunii, a afirmat că recomandă tătarilor să nu se prezinte la vot.

”Rezultatele alegerilor vor fi făcute publice şi sunt stabilite de pe acum, indiferent de prezenţa la vot”, a declarat Chubarov.

Citeşte şi: Parlamentul din Crimeea a votat alipirea la Rusia. Oficial din Crimeea: Decizia are efecte imediate

Parlamentul din Crimeea, regiune din Ucraina locuită de o populaţie majoritar rusă, a decis joi să devină parte a Rusiei.

De asemenea, pe 16 martie va fi organizat un referenum privind ruperea peninsulei de Ucraina şi alipirea la Rusia. Formularul care va fi tipărit în limbile rusă, ucraineană şi tătară va cuprinde doar două întrebări. Nici una dintre acestea nu va permite cetăţenilor să-şi arate dacă doresc independenţa Crimeei.

Citeşte şi: Rusia simplifică procedurile de acordare a cetăţeniei. Rusofonii, stimulaţi să devină ruşi

Tătarii au fost deportaţi de Stalin, în 1944, în Asia Centrală, dar s-au reîntors în Crimeea după destrămarea Uniunii Sovietice, alături de populaţia rusofonă cu care au avut de-a lungul timpului numeroase dispute în ceea ce priveşte proprietatea terenurilor.

Cele mai citite

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă