รn primul semestru din 2024, sectorul bancar romรขnesc a รฎnregistrat o creศtere semnificativฤ a activelor, majoritatea instituศiilor din top 10 raportรขnd avansuri considerabile comparativ cu aceeaศi perioadฤ din 2023.
Activele nete la nivelul รฎntregului sistem bancar au atins un nou record, depฤศind 835 miliarde de lei, รฎn creศtere cu aproximativ 13%.
Pe podiumul bฤncilor cu cele mai mari active se menศin Banca Transilvania, BCR ศi CEC Bank. Performanศa remarcabilฤ a fost รฎnregistratฤ de CEC Bank, care a raportat cea mai mare creศtere procentualฤ a activelor, de 35%, ajungรขnd la peste 93 miliarde de lei.
Aceastฤ evoluศie spectaculoasฤ apropie CEC Bank de locul al doilea ocupat de BCR, care a avut o creศtere mai modestฤ, de doar 6%.
รn plus, Banca Transilvania ศi ING Bank au raportat, de asemenea, creศteri semnificative ale activelor, de 17% ศi, respectiv, 20%.
De menศionat este cฤ รฎn 2023, CEC Bank a produs o surprizฤ majorฤ, urcรขnd de pe locul 6 pe locul 3, depฤศind Raiffeisen, ING ศi BRD-SocGen. Lupta pentru locurile 5, 6 ศi 7 este strรขnsฤ รฎntre ING, Raiffeisen ศi UniCredit, bฤncile avรขnd active de valori apropiate.
Singura bancฤ din top 10 care a รฎnregistrat o uศoarฤ scฤdere a activelor a fost OTP Bank Romรขnia.
Profitul total al sistemului bancar a atins un nivel record รฎn S1/2024, de aproximativ 7,5 miliarde de lei, รฎn contextul menศinerii unor dobรขnzi ridicate.
รn ciuda acestui succes, creditarea privatฤ a crescut รฎntr-un ritm mai lent, de doar 5,6%, sub nivelul din 2023, iar economia a avut o creศtere moderatฤ, de 0,7% รฎn prima jumฤtate a anului.