Executivul nu gaseste trei milioane de euro pentru buna functionare a Agentiei Nationale pentru Integritate. Controlul averilor nu reprezinta o prioritate pentru Guvern, in ciuda recomandarilor de la Bruxelles.
Premierul Tariceanu nu a aprobat in sedinta de saptamana trecuta bugetul Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Nemultumit, primul-ministru a cerut clarificari printr-o nota de fundamentare detaliata, privind salariile functionarilor, mobilierul si aparatura tehnica. O hotarare de Guvern initiata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, privind bugetul Agentiei a fost aprobata de colegul de cabinet Varujan Vosganian de la Finante, insa s-a lovit de refuzul premierului, care a cerut lamuriri suplimentare. Laura stefan, expert anticoruptie in cadrul Societatii Academice Romane (SAR), crede ca refuzul lui Tariceanu nu reprezinta altceva decat o modalitate de a trage de timp: "Este straniu ca hotararea a fost avizata de Ministerul de Finante, dar returnata de premier. Tariceanu urmareste amanarea operationalizarii agentiei cat de mult posibil. Fara buget, agentia nu are cum sa functioneze", sustine stefan. Experta mai crede ca agentia va avea un imens volum de munca, avand in vedere noul val de declaratii de avere ce vor trebui verificate in urma alegerilor locale. "Aceste declaratii vor sosi la agentie, care fara un sistem de management al documentelor nu are cum sa se descurce."
Nici conducerea ANI nu intelege reactia premierului si spera ca se va aproba bugetul in sedinta de maine. "Nu stiu ce s-a intamplat la Guvern. Ministerul Justitiei ne-a cerut clarificari pe nota de fundamentare. Le-am retrimis deja. (…) Am inteles ca Guvernul nu a agreat ordonanta, dar speram sa se rezolve aceasta problema in sedinta de miercuri", ne-a declarat Alexandru Macovei, presedintele ANI. In conditiile in care autoritatile de la Bruxelles recomanda Romaniei sustinerea neconditionata a ANI pentru a deveni functionala, premierul cauta pretexte pentru a amana cat mai mult intrarea in normalitate a agentiei. Raportul pentru Justitie adoptat in februarie de Comisia Europeana arata ca "asistenta viitoare ar trebui axata pe sprijinirea ANI si pe lupta impotriva coruptiei" si referitor la ANI: "…Au fost demarate activitati pregatitoare, selectia personalului, procedurile de achizitii publice pentru infrastructura, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget si definirea organigramei". Functionarea agentiei s-a impotmolit la capitolul "Buget", suma totala fiind de aproximativ trei milioane de euro.
Dupa ce a impartit in stanga si-n dreapta bani cu caracter electoral si a fost nevoit sa plateasca sute de milioane de euro magistratilor care si-au castigat in instante drepturile salariale restante, Guvernul liberal nu gaseste trei milioane de euro pentru a asigura functionarea organismului care ar trebui sa controleze averile demnitarilor si functionarilor publici.
» Sanctiuni
Conform legii, declaratiile de avere si de interese se depun si inregistreaza la secretariatele institutiilor de care apartin functionarii sau demnitarii pana la data de 15 iunie a fiecarui an. Dupa inregistrare, in termen de 10 zile, ele trebuie expediate pe adresa ANI, pentru verificari. Nedepunerea celor doua documente in termenele prevazute de lege este sanctionata cu amenda de la 100 la 500 de lei, iar ANI declanseaza din oficiu procedura de control.