Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat, sâmbătă, într-un comunicat oficial, motivele pentru care senatorii nu au avizat pozitiv începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Varujan Vosganian.
În același comunicat, Călin Popescu Tăriceanu şi-a declarat nemulţumirea cu privire la reacţiile critice la adresa Senatului din partea preşedintelui şi procurorului general pe această temă.
"După votul din Senat, parteneriatul propus de Președinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente față de opinia exprimată de majoritatea senatorilor", a declarat Preşedintele Senatului.
"Împărtășesc opinia domnului Președinte privind necesitatea unei schimbări cerute de electorat cu ocazia alegerilor prezidențiale dar, înainte de a purcede la schimbare, este absolut necesar să definim reperele acestei schimbări.", a adăugat acesta.
Călin Popescu-Tăriceanu susţine că în urma criticilor aduse de către Preşedinte la adresa votului din Senat, schimbarea despre care se tot vorbeşte nu este decât o continuare a politicii iniţiate de fostul preşedinte, şi anume că instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se supună direcţiilor propuse de Cotroceni. Acesta a spus adevăratul motiv pentru care senatorii l-au salvat pe Vosganian.
"În realitate, dosarul instrumentat de Procuratura Generală și pentru care s-a cerut votul Senatului nu se referă la presupuse fapte de corupție ale unui senator, ci pune în discuție o decizie politică a unui ministru în funcție, concretizată printr-o hotărâre de Guvern.
De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, așa cum își dorea și Președintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potențial și a Preşedintelui) și a oricărei autorități publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor."
Citeşte şi: Blat în Senat pentru salvarea lui Varujan Vosganian
"După alegerile de anul trecut mi-am propus să mă abţin de la orice critică la adresa Preşedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi în niciun caz o critică la adresa Preşedintelui. El derivă însă din necesitatea ca, în calitatea mea de Preşedinte al Senatului României, să apăr rolul acestei instituţii fundamentale a democraţiei în arhitectura constituţională şi să subliniez poziţia sa independentă şi legitimă în raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu şi nu într-un caz particular.", a adăugat acesta.
Senatorii au respins pentru a doua oară, solicitarea procurorilor DIICOT ca ex-ministrul Varujan Vosganian să poată fi cercetat penal. Sub protecția votului secret, puterea și opoziția și-au dat mâna pentru salvarea liberalului, impresionate, pesemne, de lacrimile și jurămintele celui vizat. 71 de voturi au fost împotriva cererii DIICOT (față de 56 voturi „pentru“), de unde rezultă că au contribuit la liniștea fostului ministru al Economiei și senatorii puterii (PSD, PC, UNPR și PLR)