11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBlat în Senat pentru salvarea lui Varujan Vosganian

Blat în Senat pentru salvarea lui Varujan Vosganian

Ca orice minune, angajamentul Parlamentului de a nu mai face scut în jurul celor acuzați de infracțiuni nu a ținut prea mult: senatorii au respins, ieri, pentru a doua oară, solicitarea procurorilor DIICOT ca ex-ministrul Varujan Vosganian să poată fi cercetat penal. Sub protecția votului secret, puterea și opoziția și-au dat mâna pentru salvarea liberalului, impresionate, pesemne, de lacrimile și jurămintele celui vizat.

La doar câteva minute după ce au încuviințat începerea urmăririi penale în cazul ex-ministrului PDL Ion Ariton, senatorii au făcut o întoarcere cu 180 de grade și l-au salvat, iar, pe Varujan Vosganian (PNL) de întrebările incomode ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 71 de voturi au fost împotriva cererii DIICOT (față de 56 voturi „pentru“), de unde rezultă că au contribuit la liniștea fostului ministru al Economiei și senatorii puterii (PSD, PC, UNPR și PLR).

Lacrimi, acatiste și sfânta cruce

La fel ca în pledoariile anterioare, ținute la Comisia juridică și în plenul Senatului de miercuri, Vosganian a marșat pe ideea că în dosarul său nu ar fi apărut date noi, care să justifice o nouă cerere a procurorilor de urmărire penală. „Procurorii au continuat investigațiile, însă nu au găsit absolut nimic, ceea ce arată comparația între referatul de azi și referatul de acum un an și jumătate. Mai mult decât atât, nu a apărut nici cea mai mică suspiciune de interes personal și de corupție. În aceste condiții, revenirea cu această solicitare nu are nici o susținere legală“, a susținut Vosganian, cu patos, de la tribuna Senatului. Reîntors în sală, în fotoliul său comod de parlamentar, fostul ministru al Economiei a vărsat, apoi, câteva lacrimi, după care s-a apucat să citească niște acatiste.

În ședința de plen de miercuri, liberalul a cerut membrilor Comisiei juridice (care votaseră un raport favorabil cererii DIICOT) „să jure cu mâna pe Biblie și pe Constituție“ că există elemente noi în solicitarea procurorilor. Tot Vosganian a invocat, în apărarea sa, și faptul că a fost propus pentru Premiul Nobel pentru literatură „de mai multe asociații din străinătate“. „Eu nu am o biografie care e doar a mea, într-un anumit sens sunt util acestei țări și altfel decât lustruind clanțele Parchetului“, a mai declarat, miercuri, Vosganian.

După votul salvator de ieri, fostul ministru a mulțumit colegilor, arătând că ar fi vorba de „o victorie a democrației și a demnității Parlamentului României“ și a subliniat că DIICOT ar trebui acum să claseze dosarul „în maximum o lună“.

Primul vot împotriva urmăririi penale a lui Vosganian în dosarul Romgaz – InterAgro a fost dat de Senat în octombrie 2013, iar anchetatorii au revenit cu o nouă cerere în februarie 2015. Fostul ministru al Economiei (decembrie 2006 – decembrie 2008) a fost acuzat de procurori de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Paralela Vosganian – Videanu

Tot în dosarul Romgaz – InterAgro a fost acuzat de comiterea acelorași infracțiuni fostul lider PDL Adriean Videanu (ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010). Prin intermediul mai multor ordine și memorandumuri, Vosganian și Videanu ar fi favorizat, potrivit procurorilor, firma lui Ioan Niculae, acordând discount-uri substanțiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de Societatea Națională Romgaz. După începerea urmăririi penale a lui Videanu (nemaifiind parlamentar, acesta nu a putut beneficia de clemența colegilor, iar încuviințarea urmăririi penale a venit de la președintele Traian Băsescu), procurorii DIICOT au pus sub sechestru bunuri mobile și imobile ale acestuia. Tocmai de la acel sechestru i s-a tras, apoi, ex-liderului PDL al doilea dosar penal (cel în care este implicată și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT).

Disculpări și acuzații pe rețelele de socializare

Din Statele Unite, unde efectuează o vizită oficială, premierul Victor Ponta a reacționat, pe Twitter, la cele întâmplate în Senat, acuzând opoziția: „Votul Senatului în cazul Vosganian – o mare greșeală și inconsecvență! Noua Alianță Blaga / Gorghiu / Geoană / Vanghelie își arată prioritățile!“, a scris șeful PSD.

La rândul său, co-președintele PNL Alina Gorghiu a catalogat, într-o postare pe Facebook, votul de ieri drept „un accident“. „Senatori din toate partidele au votat, astăzi, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiției. Nu vreau să arunc responsabilitatea asupra acestui vot pe alte partide. Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înțeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalți cetățeni ai României“, a susținut Gorghiu. Potrivit acesteia, situații precum cea de ieri ar fi „de neacceptat“, iar parlamentarii PNL care, de acum înainte, nu vor vota „la vedere“ (să arate bilele înainte de a le introduce în urne), în cazuri similare, nu vor respecta „o decizie asumată politic de întreaga conducere a PNL“. În urmă cu zece zile, când s-a pus prima dată problema unui nou vot în Senat pentru anchetarea lui Vosganian, Gorghiu dădea asigurări că liberalii vor aproba cererea procurorilor.

Tot pe Facebook, a reacționat ieri, destul de dur, și președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European: „Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului“. Șeful statului a mai arătat că „în fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție“.

Tăriceanu nu vede corupția

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri, după votul favorabil dat fostului său subordonat din guvern, că Vosganian nu s-ar încadra în categoria celor acuzați de corupție și că Parlamentul „nu a arătat toleranță“, în ultima vreme, față de cei acuzați de procurori. „Urmărirea penală nu era cerută pentru fapte de corupție“, a susținut Tăriceanu, sugerând că oricum voturile liberale l-ar fi scăpat pe Vosganian de anchetă. Totuși, abuzul în serviciu este o infracțiune asimilată, conform legii, infracțiunilor de corupție. 

Aprobare: Ion Ariton poate fi urmărit penal

Cu 77 de voturi „pentru“ și 52 de voturi „împotrivă“, Senatul a aprobat, ieri, cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru PDL al Economiei Ion Ariton, în dosarul „Gala Bute“. Acesta este acuzat de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, după ce ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat (printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz) să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute.

Este o decizie politică și nu ne permitem să comentăm. Avizarea cererii de urmărire penală, în această cauză, avea menirea de a asigura un proces echitabil. (…) Cercetările vor continua și cu responsabilitatea tuturor dispozițiilor, referitoare la un proces echitabil, vom încerca să găsim indicii noi care să ne asigure formularea unei cereri de același tip.“

Georgiana Hossu, procuror-șef adjunct DIICOT (Sursă: Realitatea TV)

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă