UPDATE 13:50 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pentru Agerpres, că "dacă există elemente care să fie luate în considerare şi cei care le au cred că sunt demne de luat în considerare, le recomand să le trimită la Direcţia Naţională Anticorupţie. Le recomand, pentru că cred că este singura structură competentă să analizeze astfel de documente, cum vreţi să le numiţi. Eu alt comentariu nu am ce să fac, pentru că nu sunt dispus să intru în astfel de speculaţii fără niciun fel de temei”.
Întrebat dacă procurorii l-au întrebat ceva despre acest subiect, şeful Senatului a negat. "Nu. Numele meu nu ştiu dacă e pronunţat(…) Am primit informaţia legată de lansarea acestui subiect de către televiziunea Realitatea şi ceea ce vă pot spune este că, fără să cunosc în amănunt situaţia financiară, ştiu că Realitatea se confruntă cu probleme financiare extrem de serioase. Lucrul acesta determină conducerea televiziunii probabil sau unii dintre jurnalişti să încerce să abordeze subiecte de factură senzaţională", a mai declarat Tăriceanu.
****
Acuze grave la adresa actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La emisiunea "Jocuri de Putere", de luni seara, de la Realitatea Tv un martor din dosarul Microsoft susţine că o parte din mita din Dosarul Microsoft ar fi trebuit să ajungă printre alții şi la premierul Călin Popescu Tăriceanu, sau la fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu. Numele unei firme a lui Sebastian Ghiță apare și el, însă fostul deputat PSD neagă informaţiile apărute în presă , scrie realitatea.net. Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat şi a declarat, marţi, că ceea ce spune despre ce ar fi declarat respectivul martor sunt pure speculaţii.
Rareş Bogdan a citit în timpul emisiunii câteva pasaje din declaraţia unui martor în dosarul Microsoft:
Martor: "În relaţia cu Siveco, de pildă, contractul a ajuns în 2009 la o valoare de 124 mil. USD, dar valoarea reală a echipamentelor era de 50 la suta din preț. În 17 septembrie 2003, între Guvern, reprezentat prin Dan Nica, şi Microsoft încep negocieri. A urmat o primă HG, pe urma alta, pe urma acte aditionale. Suma creştea, şi aşa, spune martorul, s-a ajuns la un mecanism funcţional prin care puteau fi obţinute de la stat, fără licitaţie, sume de 100-150 mil. USD. "În negocierile oficiale dintre Fujitsu-Siemens şi Microsoft şi SGG și MCTI nu au fost niciodată meţionate sau cerute în vreun fel de către autoritatea contractantă aceste servicii care în realitate erau servicii fictive menite să acopere scoaterea din Fujitsu-Siemens a sumelor necesare plăţi mitelor pentru obţinerea acestui contract".
Martor: "În timpul guvernarii Tăriceanu, Claudiu Florică a continuat în aceleaşi condiţii de nelegalitate extinderea contractului-cadru fără licitaţie publică şi la preţuri mult supraevaluate şi s-a semnat actul adiţional nr. 2. La fel ca in cazul anterior cu Profinet, nu au existat in obiectul actului aditional nr. 2 niciun fel de servicii, dar preţul serviciilor fictive subcontractate către firma Colina a fost inclus în preţul actului adiţional. Firma Colina fiind un nou vehicul de tip off-shore similar cu Profinet şi folosit de către Claudiu Florică cu aprobarea managementului FSC Austria exclusiv pentru contractarea de servicii fictive care să justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitei către decidenţii de la acea dată, adică Călin Popescu Tăriceanu – prim-ministru, Sebastian Vlădescu – ministru al Finanţelor şi personaje din anturajul acestora".
Martor: "Persoane implicate in derularea acestui act aditional sunt Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian consilier, Radu Stroe, Ioan Bolojan, Attila Zoltan Cseke, Nicolae Teodorescu, Karoly Borbely, Victor Florea, Mirela Tudose, Rosita Teodorescu, Sebastian Vladescu, Eugen Ovidiu Teodorovici, Silviu Hotăran, Florin Pletea, etc".
Martor: "În 2008, Colina Investment informează FSC România că pentru inţelegerea cu Microsoft a decis sa implice 2 parteneri locali: Intelprof si TeamNet International. Firmele nu au prestat niciun fel de servicii si au fost folosite exclusiv pentru ca firma Colina să demonstreze scriptic către FSC că are personal pe teritoriul României pe care il foloseşte în livrarea aşa-ziselor servicii. În realitate, nu au fost livrate niciun fel de servicii, acestea fiind fictive şi destinate plăţii mitelor- Firmele respective l-au ajutat pe Claudiu Florică cu acte false în virtutea relaţiei de afaceri în alte contracte cu statul".
Ffirma TeamNet International SA era deţinută la acea vreme de Sebastian Ghiţă, persoană folosită adesea de Claudiu Florică pentru a-şi trafica influenţa în mai multe contracte, mai scrie realitatea.net.
La scurt timp, în cadrul emisiunii a intervenit telefonic şi Cozmin Gusă care a spus că, întrebat fiind de realizatorul emisiunii dacă pare reală ipoteza în care consultantul politic Bogdan Teodorescu ar fi putut fi cel care intermedia mita în Dosarul Microsoft pentru unele personaje precum fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Karoly Borbely și alții, acesta ar putea fi adevărul, detaliind motivele care stau în spatele acestei afirmații. "Cred că da, dar ca să pot să justific ce spun, nu pot să nu fac o remarcă legată de o întrebare pe care ne-o adresăm cu toții, atât noi, cât și telespectatorii. Cum de nu s-a putut asana România, deși a fost alternanță la putere, atâția ani? Ar fi trebuit să avem o administraţie asanată. Acest dosar ne arată cum corupția a trecut de la un prim ministru la altul, atunci când își predau mandatele în văzul lumii, ei acolo, între patru ochi, își predau afacerile de fapt. După sistemul pus la punct de Hrebenciuc: luați comision 70% dacă sunteți la putere și 30% dacă nu mai sunteți la putere. Acest caz Microsoft e unul tip școală și avem acum cum să îl descoperim", a observat Cozmin Guşă, fostul secretar general al PSD şi fostul şef de campanie electorală al lui Mircea Geonă.