18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTariceanu a contestat la CCR legea de marire a pensiilor pentru categoriile...

Tariceanu a contestat la CCR legea de marire a pensiilor pentru categoriile de munca grea

Premierul Calin Popescu Tariceanu a contestat la Curtea Constitutionala modificarile operate la 23 septembrie de deputati, prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II, Guvernul considerand ca este neconstitutionala adoptarea acestei legi, transmite NewsIn.

Guvernul, in numele caruia a semnat sesizarea premierul Calin Popescu Tariceanu, a invocat nerespectarea procedurii parlamentare in privinta modificarii Legii 19/2000, care a fost operata de deputati in urma cu aproximativ doua saptamani. Premierul a fost de parere ca adoptarea unei astfel de legi – pe de o parte – incarca prea mult bugetul si, in plus, a fost aprobata fara sa fi fost dezbatuta pe articole. Practic, procedura de adoptare a legii este cea invocata de Guvern in sesizarea de neconstitutionalitate pe care a inaintat-o CCR.

Modificarile la care se refera legea sporesc cu 50% punctul de pensie pentru cei care se incadreaza in categoria I de munca si cu 25% punctul de pensie pentru categoria a II-a de munca, adica acelea considerate de munca grea sau deosebit de grea.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat la 23 septembrie, cu 173 de voturi "pentru", 35 voturi "impotriva" si 7 abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele I si II de munca, aplicabila de la 1 ianuarie 2009.

Intrucat si PSD si PD-L au depus fiecare, in sesiunea trecuta, cate un proiect care prevedea aceleasi facilitati, cele doua partide s-au inteles in Comisia de munca a Camerei, iar pesedistii au acceptat sa-si transfere amendamentele la Legea pensiilor in proiectul democrat-liberalilor. Ambele initiative veneau cu propunere de respingere de la Senat. Pentru proiectul celor doua partide au votat si celelalte formatiuni, voturile impotriva provenind de la PNL si UDMR, care au sustinut ca masurile sunt inutile, intrucat Guvernul a adoptat recent o ordonanta referitoare la pensionarii care au avut locuri de munca in conditii grele de munca.

In  momentul adoptarii legii in plenul Camerei, nu s-au inregistrat obiectiuni la legea in cauza.

Legea prevede o crestere de 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere de 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni). Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009.

Legea, amanata inca de sesiunea trecuta, era pe punctul sa nu fie supusa votului, desi se afla pe ordinea de zi. Profitand ca sedinta era spre final, presedintele de sedinta, Eugen Nicolicea, care i-a tinut pentru putin timp locul lui Bogdan Olteanu, nu a supus raportul comisiei dezbaterii plenului si nici nu a dat cuvantul deputatilor pentru a-si exprima punctul de vedere. Ulterior, la sedinta de vot final, liberalii, prin Horia Uioreanu si Adrian Miutescu, au incercat sa determine amanarea votului pe motiv ca nu s-au urmat pasii procedurali, adica nu au existat dezbateri, iar raportul nu a fost citit.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat si un al doilea proiect de ordonanta potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă