8.4 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSpecialTârgovişte: Bustul poetului Grigore Alexandrescu, recuperat de la un centru de colectare

Târgovişte: Bustul poetului Grigore Alexandrescu, recuperat de la un centru de colectare

Bustul din bronz al poetului Grigore Alexandrescu din Târgovişte, aşezat în faţa casei unde acesta s-a născut şi care a fost furat, a fost recuperat, vineri, de către poliţiştii târgovişteni, de la un centru de colectare a materialelor feroase şi neferoase din oraş, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dâmboviţa, poliţiştii cercetează împrejurările în care bustul a fost furat şi în care acesta a ajuns la societatea de valorificare a fierului vechi, transmite corespondentul Mediafax.

“În urma activităţilor specifice desfăşurate, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa au recuperat bustul confecţionat din bronz, reprezentându-l pe poetul Grigore Alexandrescu, a cărei dispariţie a fost sesizată la data de 3 ianuarie 2013. Din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că acesta a fost sustras în perioada 1 – 3 ianuarie. În continuare, se desfăşoară activităţi în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a comis fapta şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dambovita, subinspectorul Alexandra Niculae.

Din primele evaluări, bustul, în greutate de aproximativ 80 de kilograme, a fost tăiat în două, iar capul poetului a fost parţial deformat prin lovituri aplicate de către infractori, urmând ca specialiştii să stabilească în ce condiţii poate fi refăcut şi dacă mai poate fi reaşezat pe postament.

Bustul poetului Grigore Alexandrescu din municipiul Târgovişte, dezvelit în anul 1914 şi aşezat în faţa casei unde acesta s-a născut, a fost furat, iar poliţiştii au declanşat o anchetă pentru identificarea şi prinderea hoţilor.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, statuia era amplasată în faţa casei din Târgovişte unde s-a născut poetul, lângă clădirea în care acum funcţionează Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar singura cameră de luat vederi din zonă nu era conectată la sistem în momentul producerii furtului.

“Am primit astăzi (n.r. – joi) o sesizare din partea Primăriei Târgovişte despre furtul unei statui, este vorba despre bustul lui Grigore Alexandrescu, iar poliţiştii au început cercetările la faţa locului şi pentru prinderea autorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, subinspector Alexandra Niculae.

Bustul lui Grigore Alexandrescu a fost realizat în bronz de I. Pavelescu – Dima şi a fost dezvelit în anul 1914 şi aşezat în faţa casei unde s-a născut, pe strada care în prezent îi poartă numele.

Grigore Alexandrescu s-a născut în 22 februarie 1810, la Târgovişte. El a debutat cu poezii publicate în “Curierul Românesc” condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influenţată de ideile care au pregătit revoluţia din 1848. Poetul scrie, mai întâi, meditaţii romantice, sub influenţa poetului francez Lamartine. Cea mai reuşită este “Umbra lui Mircea la Cozia”. Alexandrescu a scris şi fabule, printre cele mai cunoscute “Câinele şi căţelul”, “Boul şi viţelul”, “Dreptatea leului”, “Vulpea liberală”. Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira. A tradus din Lamartine şi Byron. Acesta a murit la 25 noiembrie 1885, la Bucureşti.

Cele mai citite
00:01:07

VIDEO. Susținătorii lui Assange protestează

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a început marți (20 februarie) ultima luptă de a împiedica extrădarea sa din Marea Britanie către Statele Unite, după mai...

Care este numărul pensiilor internaționale exportate de România

După intrarea României în Uniunea Europeană, un număr destul de mare de cetățeni români stabiliți în străinătate beneficiază de pensie achitată de statul...
00:00:37

VIDEO. Mama lui Navalnîi îi cere lui Putin să predea cadavrul fiului său

Ludmila Navalnaia, mama liderului rus de opoziție Alexei Navalnîi, care a murit, a cerut ca președintele Vladimir Putin să-i predea cadavrul fiului său pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă