Unicul targ specializat pe oferta universitara din Romania, poate chiar din Europa Centrala si de Est, intitulat „Universitaria”, isi deschide portile celei de a opta editii, pe data de 16 noiembrie, la „Expo Transilvania” din Cluj-Napoca. Alaturi de Camera de Comert, printre organizatorii evenimentului se numara si Uniunea Universitatilor Clujene.
Odata cu acest targ, la care participa 25 de universitati din tara, precum si institutii de specialitate din Romania Ungaria si Franta, la „Expo Transilvania” va avea loc si targul specializat in IT, telecomunicatii si birotica, a treia editie a Salonului de toamna a editurilor transilvane, precum si Salonul Antichitatilor si Artelor Plastice.
„Astfel, vor fi 100 de expozanti pe o suprafata de peste 2.000 de metri patrati, fiind unul dintre cele mai importante evenimente de peste an organizat de noi”, a afirmat directorul „Expo Transilvania”, Ioan Avram.
Targul „Universitaria” prezinta oferte de studii in institutiile de invatamant superior, servicii de consultanta si formare profesionala continua, managementul universitar, relatii si cooperare interuniversitara la nivel national si international, programe de cercetare, edituri si publicatii universitare, work-shopuri pe domenii specializate. In ziua de deschidere va avea loc o sesiune preliminara a simpozionului international „Accelaratori ai performantei economice”, urmata in zilele urmatoare de seminarul sustinut de WBF-GTF – Programul economic german pentru Romania, ce se adreseaza unui grup de 16 investitori din Transilvania, pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale.
Targ sub semnul integrarii UE
Una din provocarile acestei editii ale „Universitaria” o constituie integrarea invatamantului romanesc superior in structurile europene, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Studentii de la Medicina si Farmacie, de la Stiintele Agricole si Medicina Veterinara, de la Arte Plastice sau din cadrul Politehnicii vor fi integrati unui sistem european, care le recunoaste diploma de absolvire obtinuta in oricare din tarile membre UE.
Cu toate acestea, pentru unele specialitati profesionale se va impune o perioada tranzitorie, cum ar fi cea de medic, dentist, farmacist, asistent medical, arhitect, jurist si navigator. Prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Andrei Achimas, a precizat ca deocamdata, la nivel informal, studentii din Romania cunosc prea putin despre exigentele europene impuse pentru invatamantul superior odata cu intrarea in structurile UE.