8 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialŢânţarii sterili vor eradica malaria

Ţânţarii sterili vor eradica malaria

Entomologistul Flaminia Catteruccia de la Imperial College din Londra s-a ocupat de experimetul propus, injectând 10.000 de ţânţari cu celule ARN create pentru a distruge doar o genă, numită ZPG. Omul de ştiinţă şi-a prezentat descoperirea în cadrul dezbaterilor Academiei Naţionale Britanice de Ştiinţe.

După luni întregi de muncă laborioasă, au fost obţinuţi 100 de ţânţari, primiţi foarte bine de femele, care nu au părut afectate de lipsa de spermă a masculilor.

Sterilizarea ţânţarilor s-a făcut în trecut prin expunerea lor unor radiaţii puternice, în special pentru împiedicarea răspândirii bolii somnului, dar s-a constatat că procedeul îi împiedica să revină competitivi în mediul natural şi să supravieţuiască.

Noua procedură, de injectare a unor celule ARN create pentru a distruge doar o genă, permite întoarcerea lor în libertate în siguranţă.

Pe termen lung însă, eliberarea unor ţânţari sterili în număr suficient de mare pentru a afecta actuala populaţie va fi foarte dificilă prin acest procedeu.

Malaria ucide aproape un million de oameni în fiecare an iar în Africa provoacă 20% din decesele infantile.

Cele mai citite

Putin aruncă săgeți spre Vest: „De ce ei (NATO) nu înțeleg că există pericolul unui conflict nuclear?”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri în timpul discursului său adresat națiunii că avertismentele statelor occidentale potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace...
00:00:58

Avertisment ONU: Generarea de deșeuri dăunătoare și daunele vor crește

Deșeurile produse de public vor crește până în 2050, provocând daune de sute de miliarde de dolari prin pierderea biodiversității, schimbările climatice și poluarea...

Stilul e Mirel din Turnu Măgurele

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, Marcel Ciolacu a avut o reacție dură la adresa opoziției. El consideră că membrii ei văd mereu probleme,...
Ultima oră
Pe aceeași temă