30 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialŢânţarii sterili vor eradica malaria

Ţânţarii sterili vor eradica malaria

Entomologistul Flaminia Catteruccia de la Imperial College din Londra s-a ocupat de experimetul propus, injectând 10.000 de ţânţari cu celule ARN create pentru a distruge doar o genă, numită ZPG. Omul de ştiinţă şi-a prezentat descoperirea în cadrul dezbaterilor Academiei Naţionale Britanice de Ştiinţe.

După luni întregi de muncă laborioasă, au fost obţinuţi 100 de ţânţari, primiţi foarte bine de femele, care nu au părut afectate de lipsa de spermă a masculilor.

Sterilizarea ţânţarilor s-a făcut în trecut prin expunerea lor unor radiaţii puternice, în special pentru împiedicarea răspândirii bolii somnului, dar s-a constatat că procedeul îi împiedica să revină competitivi în mediul natural şi să supravieţuiască.

Noua procedură, de injectare a unor celule ARN create pentru a distruge doar o genă, permite întoarcerea lor în libertate în siguranţă.

Pe termen lung însă, eliberarea unor ţânţari sterili în număr suficient de mare pentru a afecta actuala populaţie va fi foarte dificilă prin acest procedeu.

Malaria ucide aproape un million de oameni în fiecare an iar în Africa provoacă 20% din decesele infantile.

Cele mai citite

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...

Crește acciza la carburanți. Benzina și motorina se vor scumpi

Acciza la carburanți va crește în România de la data de 1 iulie 2024 ceea ce înseamă că, foarte probabil, prețurile la pompă se...

Fără “România liberă,” n-ar fi putut exista integrarea europeană

Îngerul meu păzitor, Petre Mihai Băcanu, se apropie de cota 80. Ca om zămislit și retras la munte, a lansat sâmbătă, la Bookfest, cartea...
Ultima oră
Pe aceeași temă